Tento víkend bude nejlepší pro pozorování Perseid

Tento víkend bude nejlepší pro pozorování Perseid
Fotografie: unsplash.com
  • Meteory budou vylétávat ze souhvězdí Persea, a to po celou noc
  • Prachové částice pocházejí z komety Swift-Tuttle, která se přiblíží ke Slunci každých 134 let
  • V roce 2026 zažijeme Perseidy a částečné zatmění Slunce v jeden den

Meteorický roj Perseid sice vyvrcholí v noci z 12. na 13. srpna, ale pokud chcete nerušeně pozorovat noční oblohu o víkendu, bude tento víkend pro sledování ten nejlepší. Těsně před maximem můžete na nebi pozorovat vyšší desítky meteorů za hodinu v případě jasné oblohy. Měsíc aktuálně dorůstá, takže jeho svit nebude rušit výhled.

Pokud chcete zahlédnout co nejvíce meteorů, musíte daleko od města a pouličního osvětlení. Čím méně světelného smogu, tím lépe uvidíte i méně jasné meteory, které vstoupí do atmosféry a na krátkou chvíli zazáří. Meteory budou vylétávat ze souhvězdí Persea – proto po něm byly i pojmenovány, ačkoliv se souhvězdím nemají nic společného. Toto souhvězdí u nás podle České astronomické společnosti vůbec nezapadá, a tak můžeme takzvané padající hvězdy pozorovat celou noc. A nemusíte se zaměřovat pouze na souhvězdí Persea – meteory budou prakticky po celé obloze.

Perseidy můžeme pozorovat každoročně ve stejnou dobu díky kometě Swift-Tuttle, která každých 134 let proletí okolo Slunce a po cestě uvolňuje prachové částice. Ty se kříží s oběžnou dráhou Země mezi 17. červencem a 24. srpnem a částice, které vlétnou do zemské atmosféry a zazáří jako meteory. Jejich velikost je velmi malá, a tak prakticky není žádná šance, že by nějaký materiál dopadl na Zemi. Kometa byla Slunci nejblíže v roce 1992 a znovu se k němu podívá až v roce 2126.


Meteory vlétají do atmosféry rychlostí 59 km/s ve výšce asi 120 km nad Zemí. Stačí jim jen pár desítek kilometrů k tomu, aby pohasly. Ačkoliv můžeme tento roj každoročně pozorovat, nejlepší podívanou přinese rok 2026, kdy 12. srpna kromě maxima roje dojde také k částečnému zatmění Slunce, které bude pozorovatelné u nás. Úplné zatmění pak budou moci pozorovat obyvatelé Španělska.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze