Meteorický roj Perseidy můžete pozorovat už příští pátek

Meteorický roj Perseidy můžete pozorovat už příští pátek
Fotografie: unsplash.com
  • Do atmosféry vlétají prachové částice z komety Swift–Tuttle
  • Pro pozorování stačí najít místo s co nejmenším světelným smogem

Z pátku 12. srpna na sobotu 13. srpna můžete po celé České republice pozorovat meteorický roj nazývaný Perseidy. Odkud se vlastně Perseidy berou? Každý rok se naše planeta mezi 10. a 14. srpnem ocitne v proudu drobných prachových částic, které se uvolňují z jádra komety Swift–Tuttle, která oběhne kolem Slunce každých 133 let. Pokud tyto částice vletí do atmosféry, dojde k rychlému zahřátí a následnému vypaření. Klasicky se tomuto jevu říká, že padá hvězda.

Proč Perseidy? Protože ve chvíli, kdy k nim dochází, se zdá, že padající hvězdy vylétají ze souhvězdí Persea. Letošní Perseidy se však budou pozorovat hůře, protože bude úplněk. „Bohužel, letošní vrchol Perseid bude pro pozorovatele s nejhoršími možnými podmínkami,“ řekl astronom NASA Bill Cooke. Měsíc je to nejjasnější, co na noční obloze můžeme vidět a jeho svit tak zastíní všechny Perseidy, kromě těch nejjasnějších. Nejlepší čas pro pozorování tak bude nad ránem.


Kometa Swift–Tuttle pro nás byla pozorovatelná naposledy v roce 1992 a dalšího pozorování se nejspíše nedočkáme, jelikož k němu podle NASA dojde až v roce 2125. Poprvé byla identifikována v roce 1862, ale záznam o jejím průletu je již z roku 36 našeho letopočtu. Naštěstí se k nám dostanou pouze částice z této komety, jelikož její jádro má průměr asi 26 kilometrů, srážka se Zemí by byla fatální.

Pokud budete chtít Perseidy v noci z pátku na sobotu sledovat, je potřeba zajít na místo s co nejmenším světelným smogem. Pokud žijete ve větším městě, doporučujeme zajet kousek za něj a najít si místo s výhledem na východ a jih. Nejlepší pro pozorování jsou louky nebo nezalesněný vrch kopce. Čím méně veřejného osvětlení, tím více padajících hvězd můžete zahlédnout.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze