Mezinárodní vesmírná stanice musela provést úhybný manévr

Mezinárodní vesmírná stanice musela provést úhybný manévr
Fotografie: unsplash.com
  • K posunu došlo kvůli vesmírnému odpadu z ruské družice
  • Roskosmos použil k přesunu nákladní loď Progress 81
  • Družice Kosmos 1408 byla zničena Ruskem v rámci testu protidružicové rakety

Minulý týden ve čtvrtek musela Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) manévrovat, aby se vyhnula odpadu na oběžné dráze. Ruská vesmírná agentura Roskosmos pro přesunutí ISS použila nákladní loď Progress 81, která je aktuálně připojená na ruské straně k modulu Zvezda. Podle space.com pochází vesmírný odpad z ruské družice Kosmos 1408, který byl zničen v listopadu minulého roku v rámci testu protidružicové rakety.

Potvrzuji, že ve 22:03 moskevského času provedly motory ruské transportní nákladní lodi Progress MS-20 neplánovaný manévr, aby se vyhnuly nebezpečnému přiblížení Mezinárodní vesmírné stanice s fragmentem kosmické lodi Kosmos-1408,“ uvedl šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin. Nákladní loď pustila trysky na 4 minuty a 34 sekund, aby ISS přesunula mimo trajektorii vesmírného odpadu. NASA uvedla, že posádce nehrozilo žádné nebezpečí a posunutí ISS nemělo žádný vliv na provoz stanice.


Pokud by nedošlo k úhybnému manévru, trosky z ruského satelitu by prolétly kolem ISS přibližně ve vzdálenosti jednoho kilometru. Ani tak by tedy ke střetu nedošlo. Nefunkční družice, která byla zničena Ruskem 15. listopadu 2021, vytvořila na oběžné dráze přibližně 1 500 větších úlomků a další tisíce malých. Astronauti obývající ISS byli v tu dobu nuceni ukrýt se v kosmických lodí Sojuz a Dragon, odkud by mohli v případě nouze ISS opustit. Úlomky prolétaly kolem vesmírné stanice přibližně každých 90 minut.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze