Úlomky ze zničeného ruského satelitu ohrožují satelity Starlink

Úlomky ze zničeného ruského satelitu ohrožují satelity Starlink
Fotografie: NASA
  • Rusko zničilo svůj satelit v loňském roce a trosky nyní ohrožují ostatní satelity
  • 841 satelitů Starlink bylo vystaveno více jak 6 000 přiblížení trosek
  • Satelity od SpaceX umí autonomně manévrovat, aby se troskám vyhnuly

V listopadu loňského roku Rusko zničilo pomocí protidružicové zbraně (ASAT) jeden ze svých satelitů. Úlomky se dostaly až na oběžnou dráhu a ohrožovaly Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Trosky neustále obíhají kolem Země a nyní ohrožují satelity Starlink. Hlavní vědec Dan Oltrogge ze společnosti COMSPOC, která se zabývá udržitelností vesmírného prostředí, řekl, že společnost objevila „konjunkční bouři“, která postihla satelity Starlink kvůli troskám ze zničeného satelitu Cosmos 1408.

Na Small Satellite Conference uvedl, že u 841 satelitů Starlink (30 % celkové konstelace) došlo k více jak 6 000 blízkých přiblížení, což představuje vzdálenost do 10 kilometrů. Podle spacenews.com ovšem není jasné, zda a případně kolik satelitů muselo udělat manévr, aby se troskám vyhnuly. SpaceX však uvádí, že jejich satelity jsou schopny autonomně manévrovat a vyhýbat se konjunkcím – mezi prosincem 2021 a květnem 2022 provedly satelity téměř 7 000 manévrů pro vyhnutí se srážce a z toho 1 700 bylo spojeno s úlomky z ruského satelitu.


Ačkoliv satelity od SpaceX mají možnost vyhýbat se troskám na oběžné dráze, jiní provozovatelé satelitů tuto možnost mít nemusí. Konjunkční bouře budou postupně ustupovat, jak se budu trosky rozptylovat, to ale může jen riziko střetnutí přesunout na jinou část oběžné dráhy a ohrozit další satelity.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze