Arianespace chce s Roskosmosem vyměnit satelity za části raket Sojuz

Arianespace chce s Roskosmosem vyměnit satelity za části raket Sojuz
Fotografie: pixabay.com
  • Od invaze Ruska na Ukrajinu byla pozastavena spolupráce s Roskosmosem
  • Ve Francouzské Guyaně zůstaly části raket Sojuz, pohonné látky a dokumenty
  • V kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu jsou naopak zadržovány satelity OneWeb

Ruská vesmírná agentura Roskosmos se snaží alespoň částečně zmírnit dopady sankcí, které nastaly po invazi na Ukrajinu, pravděpodobně se bude chtít dohodnout na výměně jejich raket za satelity OneWeb. Od února minulého roku se veškerá spolupráce zastavila, což má za následek i to, že části raket Sojuz uvízly na kosmodromu ve Francouzské Guyaně a naopak v kosmodromu Bajkonur je stále drženo 36 satelitů společnosti OneWeb.

Rakety Sojuz před invazí pravidelně z Francouzské Guyany startovaly, po pozastavení spolupráce však na kosmodromu zůstaly části raket Sojuz, které jsou doposud uloženy v montážní budově. Start naplánovaný na 5. dubna 2022 měl vynést dvě družice Galieo. Původně měl start proběhnout na raketě Ariane-6 – kvůli zpoždění ve vývoji se však přešlo na Sojuz. Těsně před napadením Ukrajiny se tak ve Francouzské Guyaně začaly vykládat části rakety Sojuz, která byla připravena k montáži.


Na základě rozkazu šéfa Roskosmosu Dmitrije Rozogina se na začátku března 2022 stáhli z Francouzské Guyany desítky ruských specialistů, ale části raket, pohonné látky, dokumenty a podpůrný hardware zůstal na místě. Společnost Arianespace, která s Roskosmosem uzavřela smlouvu o poskytování startů raket Sojuz s evropským nákladem, veškeré zařízení uschovala do doby, než se Rusko na kosmodrom vrátí. Kromě toho představitelé ESA později uvedli, že tam také zůstaly dvě kompletní rakety Sojuz.

Kvůli sankcím bude dohoda obtížná

Společnost Arianespace nyní zkoumá možnost, jak se s Roskosmosem dohodnout na výměně uvízlých částí Sojuz za 36 satelitů OneWeb, které jsou doposud drženy v kontrolovaném zařízení v kosmodromu v Kazachstánu. Nový šéf Roskosmosu Jurij Borisov je dle russianspaceweb.com otevřen jednání. Výměna je však silně omezena sankcemi. Pokud by k dohodě došlo, ruští specialisté by museli zažádat o víza, aby se dostali do Francouzské Guyany a po naložení hardwaru by museli na nákladních lodí doplout do Petrohradu vzdáleného 8 000 km. Ačkoliv se tyto cesty dříve podnikaly pravidelně, nyní by to bylo velmi obtížné.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze