Míče z mistrovství světa v Kataru se svezly ve Falconu 9 do vesmíru

Míče z mistrovství světa v Kataru se svezly ve Falconu 9 do vesmíru
Fotografie: Qatar Airways/SpaceX
  • Díky spolupráci Qatar Airways a SpaceX byly dva míče z mistrovství v Kataru ve vesmíru
  • Raketa s nimi vylétla do výšky 123 km nad Zemí
  • Po přistání míče letěly zpět do Kataru, kde byly předány funkcionářům

Qatar Airways navázal partnerství se SpaceX, aby se dva oficiální zápasové míče z mistrovství světa ve fotbale v Kataru dostaly do vesmíru. Celý let byl také v rámci propagace Starlink v Dauhá, kde se mistrovství koná. Míče vyletěly pomocí nosné rakety Falcon 9 do výšky přibližně 123 km nad Zemí a poté opět přistály zpět na rampě v Atlantském oceánu. Po přistání byly míče přepraveny Qatar Airways na mezinárodní letiště Famad, kde byly předány funkcionářům.


Míče, které vyrobila společnost Adidas, byly vyrobeny za použití udržitelných lepidel a inkoustů na vodní bázi. Míč dostal pojmenování „Al Rihla“, což v arabštině znamená „cesta“. V semifinále a finále se pak bude používat jiná sada míčů, která má i jé zbarvení a byla pojmenovaná „Al Hilm“ neboli „sen“.

Další míče ve vesmíru


Podle collectspace.com tyto dva míče nebyly jediné, které se podívaly do vesmíru. V roce 2018 se fotbalový míč Teslar 18 dostal nejprve na Mezinárodní vesmírnou stanici, kde jej astronauti a kosmonauti podepsali a v nulové gravitaci předvedli své fotbalové dovednosti, které by na Zemi nebylo možné provést. Teprve po návratu z vesmíru dorazil balon na stadion v Moskvě, kde proběhl zahajovací zápas mezi Ruskem a Saudskou Arábií.

Fotbalový míč byl také součástí raketoplánu Challenger, který v roce 1986 havaroval jen minutu po startu. Z nalezených trosek byly osobní věci posádky předány pozůstalým rodinám. Míč patřil dceři jednoho člena posádky, která hrála ve fotbalovém týmu. Balon byl opraven a po 31 letech se opravdu do vesmíru podíval – v roce 2017 letěl na vesmírnou stanici jako pocta zemřelým astronautům.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze