Mise Artemis I úspěšně odstartovala

Mise Artemis I úspěšně odstartovala
Fotografie: NASA
  • Raketa odstartovala z Kennedyho vesmírného centra na Floridě před osmou hodinou ranní středoevropského času
  • Odpojení pomocných posilovačů, centrálního stupně rakety i horního stupně rakety ICPS proběhlo dle plánu
  • Nyní je kosmická loď Orion na cestě k Měsíci

Dnes v 7:47 SELČ úspěšně odstartovala nosná raketa SLS s vesmírnou lodí Orion, což znamená úspěšný začátek mise Artemis-1. Start proběhl z Kennedyho vesmírného centra na Floridě a zatím vše probíhá dle plánu. Přibližně dvě minuty po startu se oddělily posilovače rakety na tuhá paliva a sedm minut nato došlo k odpojení hlavní části rakety Space Lauch System (SLS) a kosmická loď Orion s raketovým modulem ICPS se vydala dále k Měsíci. Několik minut po odpojení centrálního stupně SLS Orion vyklopil čtyři fotovoltaické panely. Na každém z nich je připevněna kamera, která bude po celou dobu poskytovat aktuální stav kosmické lodi. 1 hodinu a 55 minut po startu se odpojil Orion od horní stupně rakety ICPS, který pomohl kosmické lodi se správně nasměrovat na oběžnou dráhu Měsíce.

Na palubě kosmické lodi Orion jsou kromě ovečky Shaun a Snoopyho tři figuríny. Ve velitelském křesle má figurína oblečený letový skafandr, který budou astronauti při misích na Měsíc nosit. Figurína dostala jméno Moonikin Campos a obsahuje množství senzorů, které budou po celou dobu letu zaznamenávat vibrace, přetížení, teplotu uvnitř kabiny, kosmické záření a další data, která budou pro lidskou posádku nepostradatelná. Ostatní dvě figuríny představují jen torza lidských těl, ale obsahují skutečné lidské tkáně. Díky tomu budou moci vědci studovat, jak je pobyt v kosmickém prostoru ovlivňuje. A proč jsou tato torza dvě? Jedna figurína je bez ochrany a druhá má na sobě ochrannou vestu, která by ji měla od kosmického záření ochránit. To, jak moc vesta dokáže lidské tkáně ochránit, se dozvíme až později.


Jedním z mnoha cílů mise Artemis je dopravit do vesmíru 10 tzv. CubeSatů. Jsou to ve srovnání s klasickými opravdu miniaturní družice (o rozměrech 10 × 10 × 60 cm). BioSentinel ponese do vesmíru živé organismy, konkrétně kvasinky, u nichž se bude zkoumat vliv kosmického záření na DNA. LunaH-Map zase bude zkoumat množství vodíku v polárních oblastech. Lunar IceCube je zaměřen přímo na hledání vody. A Omotenashi se podle NASA dokonce pokusí přistát na povrchu Měsíce. CubeSaty postupně rozmístí odpojený horní stupeň rakety ICPS.

Hlavním cílem mise je ovšem test všech systémů: nosné rakety SLS, vesmírné lodi Orion i Evropského servisního modulu (ESM). Cílem je namáhat jejich části za rámec toho, na co byly designovány, aby se tak odhalily příslušné chyby. V nejvzdálenějším bodě bude kosmická loď více než 460 tisíc kilometrů od Země. Pokud máte zájem, můžete se v reálném čase dívat, kde se kosmická loď Orion nachází.

Artemis I

Očekává se, že Orion proletí kolem Měsíce 21. listopadu a provede blízké přiblížení k jeho povrchu. Návrat je plánován na 11. prosince, kdy také dojde k největšímu zpomalení v historii kosmických letů: loď vstoupí do atmosféry rychlostí 40 000 kilometrů za hodinu a během pár minut zbrzdí o atmosféru na 32 km/h. Poté přistane v Tichém oceánu. „Tento úspěšný start znamená, že NASA a naši partneři jsou na cestě k prozkoumání vesmíru ve prospěch lidstva dál než kdykoli předtím,“ řekl Jim Free, zástupce přidruženého administrátora NASA, po startu rakety.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze