Orion se dostal do nejvzdálenějšího bodu od Země

Orion se dostal do nejvzdálenějšího bodu od Země
Fotografie: NASA
  • Orion jako kosmická loď postavená pro lidskou posádku překonala původní rekord Apolla 13
  • Na začátku týdne dosáhl vzdálenosti 432 210 km
  • Orion bude na oběžné dráze Měsíce ještě několik dní, poté se začne vracet na Zem

Dnes je to 13. den, kdy je Orion na své testovací misi kolem Měsíce. Má za sebou již více jak půlku cesty, ale to nejtěžší – návrat na Zem – ho teprve ještě čeká. Doposud však vše probíhá podle plánu. Nedávno vstoupil Orion na retrográdní oběžnou dráhu Měsíce, kde se aktuálně stále nachází. O víkendu překonal rekord, jenž doposud držela mise Apollo 13, a to vzdálenost kosmické lodi určené pro lidi od Země. Apollo 13 se dostal od Země na vzdálenost 400 000 km a tenkrát vlastně rekord vznikl náhodou, jelikož posádka kvůli potížím nemohla přistát na Měsíci, tak jej obletěla a přistála zpět na Zemi.

Orion se v pondělí 28. listopadu dostal do nejvzdálenějšího bodu od Země – 432 210 km. Během toho zachytil i snímek Měsíce a Země, na kterém se Země zdá menší než Měsíc. NASA uvedla, že kosmická loď je v perfektním stavu a mise probíhá dle plánu. Na oběžné dráze Měsíce stráví celkově šest dní a poté se začne vracet zpět na Zem.


Je neuvěřitelné, jak hladce tato mise probíhá, ale je to test. To je to, co děláme – testujeme to a zdůrazňujeme to,“ uvedl administrátor NASA Bill Nelson. Původně se měla také upravovat orbitální dráha, ale zjistilo se, že Orion má tak přesnou trajektorii, že není potřeba žádného zásahu. Letový dispečeři mají zatím splněno 37,5 % testovacích cílů spojených s misí. Zdá se to málo, ale většina testů je naplánována až při sestupu zemskou atmosférou a dopadu do oceánu. Z kosmické lodi bylo prozatím přijmuto na 2 000 souborů.

Kde je Orion teď?


Nyní se Orion nachází asi 430 000 km od Země a od Měsíce je vzdálen téměř 71 000 km. Kosmická loď se však neustále pohybuje. Pokud vás zajímá, kde se aktuálně Orion nachází, můžete jej sledovat v reálném čase na stránkách NASA. Na Zemi by se měl vrátit 11. prosince, kdy dopadne do Tichého oceánu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze