Kosmická loď Orion, která zahájila program Artemis, bude vystavena v muzeu

Kosmická loď Orion, která zahájila program Artemis, bude vystavena v muzeu
Fotografie: Národní muzeum letectví a kosmonautiky DC
  • NASA ji propůjčí Národnímu muzeu letectví a kosmonautiky v DC
  • Galerie by měla být otevřena k 50. výročí otevření muzea a 250. výročí vzniku USA

NASA na konci roku 2022 vypustila na vrcholu rakety Space Launch System (SLS) kosmickou loď Orion, která zahájila misi Artemis I. Kapsle provedla testovací let, kdy obletěla Měsíc a vrátila se zpět na Zemi. Kromě úspěšného letu si připsala i rekord, kdy se zatím jako jediná kosmická loď určená pro lidi dostala nejdále od Země. Orion byl po návratu na Zemi podrobně prozkoumán a NASA jej vypůjčí do Národního muzea letectví a kosmonautiky, které se nachází ve Washingtonu DC.

Orion bude vystaven v jedné ze čtyř galerií, které se zaměřují na vesmír, pojmenované „At Home in Space“. Galerie by pak měly být podle collectspace.com otevřeny k 50. výročí muzea a zároveň i k 250. výročí vzniku USA, tedy někdy v roce 2026. Expozice tak nahradí dosavadní „Moving Off Earth“ a návštěvníci se budou moci podívat na 40letou éru létání do vesmíru, do které spadá i vesmírná stanice a lety raketoplánů.


Kromě Orionu je v muzeu k prohlédnutí i hlavní motor raketoplánu, tenisová raketa Sally Ride (první Američanka, která letěla do vesmíru), skafandry pro výstupy do vesmíru, ale i oblečení, které měli astronauti uvnitř kosmických lodí. Můžete se také podívat na první letadlo, které sestrojili bratři Wrightové i rover Curiosity, který se projíždí po Marsu. Muzeum také nabízí obrovský IMAX sál, který je nyní pro veřejnost zavřený a probíhá renovace. Znovuotevření Lockheed Martin IMAX je naplánováno na jaro 2025.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze