Čína chce do roku 2025 provést test na vychýlení dráhy asteroidu

Čína chce do roku 2025 provést test na vychýlení dráhy asteroidu
Fotografie: NASA
  • Čínský národní vesmírný úřad připravuje plán planetární obrany
  • Chce zavést systém včasného varování a vyvinout software, jak postupovat v případě blížících se objektů k Zemi
  • Stejně jako Čína na planetární obraně pracuje i NASA a ESA

Čína se v rámci planetárního obranného systému zaměří na změnu oběžné dráhy potencionálně nebezpečného asteroidu pomocí testu kinetického impaktoru. Zástupce ředitele čínského národního vesmírného úřadu (CNSA) Wu Yanhua uvedl, že Čína připravuje plán planetární obrany a bude provádět technické studie a výzkum vývoje systémů pro hrozby, jako jsou asteroidy, které se nacházejí blízko Země.

CNSA chce zavést systém včasného varování a vyvinout software pro simulaci, jak postupovat v případě blížících se objektů k Zemi. Koncem mise by mělo být detailní pozorování vybraného asteroidu, který bude zasažen tak, aby změnil svoji dráhu. Tato mise je naplánována na konec pětiletého období, které trvá mezi roky 2021 až 2025. Wu však nevyloučil ani rok 2026.


Čína není podle spacenews.com jediná, která vyvíjí systém pro planetární obranu. NASA minulý rok v listopadu odstartovala misi DART (Double Asteroid Redirection Test). Cílem je vesmírnou sondou narazit do dvojitého asteroidu Dimorphos a Didymos, aby se posoudilo, zda je takto možné vychýlit dráhu asteroidu. Evropská vesmírná agentura (ESA) později vyšle v rámci své mise Hera k dvojitému asteroidu kosmickou loď, aby prozkoumala následky mise DART.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze