Mise Crew-7 odstartuje v srpnu

Mise Crew-7 odstartuje v srpnu
Fotografie: SpaceX
  • Start je naplánován na 15. srpna z Kennedyho vesmírného střediska
  • Posádku tvoří astronauti z NASA, ESA, JAXA a kosmonautem z Roskosmosu

Čtyřčlenná posádka zamíří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) 15. srpna v rámci mise Crew-7. Astronauti odstartují na raketě Falcon 9 z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě v kapsli Crew Dragon od SpaceX. Tento let bude pro společnost celkově už 11. vesmírným letem s lidskou posádkou. Poprvé letěla kapsle podle space.com s dvěma astronauty v roce 2020 a od té doby NASA využívá pravidelně služeb SpaceX. Kromě NASA byly kosmické lodě využity i na soukromé mise Inspiration4, Ax-1 a Ax-2.

Posádku tentokrát tvoří astronauti z různých kosmických agentur. Velitelkou mise bude astronautka NASA Jasmin Moghbeli, jako pilot bude sloužit astronaut Evropské kosmické agentury (ESA) Andreas Mogensen společně s astronautem JAXA Sathosim Furukawou a posledním členem bude specialista mise z Roskosmosu Konstantin Borisov. Moghbeli a Borisov poletí podle NASA do vesmíru poprvé, pro zbývající dva astronauty to bude let druhý.


Mise Crew se na vesmírné stanici točí vždy přibližně po půl roce a nebude tomu jinak ani tentokrát. Crew-6 odletěla na vesmírnou stanici na začátku března a v srpnu to tak bude šest měsíců, co na ní bude pobývat. Jamile nová posádka přiletí, převezme si během několika dní velení a následně stará posádka odletí zpět na Zemi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze