Posádka Starlineru uvízla na ISS. NASA neví, kdy bude kapsle schopná odletět

Posádka Starlineru uvízla na ISS. NASA neví, kdy bude kapsle schopná odletět
Fotografie: NASA
  • NASA i Boeing společně stále řeší bezpečnost Starlineru
  • Kapsle má potíže s únikem hélia i s tryskami
  • Tým Boeingu testuje pohonný systém v nejrůznějších zátěžových situacích, aby vyhodnotil bezpečnost pro odlet

NASA včera odpoledne uspořádala konferenci ohledně stavu kapsle Starliner, která je už od 6. června připojena k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Prvního letového testu s posádkou se zúčastnili Butch Wilmore a Suni Williamsová. Dvojice se zatím zapojuje do běžných prací na ISS a čeká na další vyhodnocení pro odlet. Jejich pobyt se neustále prodlužuje – z původního týdne už jsou téměř dva měsíce, a NASA včera přiznala, že neví, kdy bude možné Starliner odpojit, aby posádka bezpečně přistála na Zemi.

Integrovaný tým Starliner pokračuje v hodnocení výkonu pohonného systému kosmické lodi a dokončuje další úkoly, než naplánuje její odpojení od Mezinárodní vesmírné stanice a návrat na Zemi,“ uvedla NASA v aktualizaci. Testy provádí i pozemní tým Boeingu ve White Sands v Novém Mexiku, kde se nachází testovací zařízení. Tým se zde snaží zapalovat motory kapsle s potížemi, které má skutečný Starliner na ISS a testuje nejrůznější scénáře zátěžových situací, které mohou nastat při odpojení a vstupu do atmosféry.

NASA chce přezkoumat možnosti Starlineru nejdříve příští týden s tím, že následně by mohla určit datum pro odlet. Bude potřeba vyhodnotit úniky hélia, ke kterým došlo opakovaně, a také se budou muset znovu sepnout všechny trysky, aby se zjistilo, zda fungují. Problém u nich nastal při dokování ke stanici, kdy jich několik vypadlo. Po restartování se ale až na jednu trysku u všech provoz obnovil.


Pro Boeing měl být tento testovací let s posádkou posledním před závěrečnou certifikací kapsle. Ačkoliv cíle, které kapsle měla při letu a dokování, byly splněny, zbývá ještě několik bodů, které se týkají přistání. Jelikož se však už nyní objevily některé potíže, je velmi pravděpodobné, že NASA certifikaci odloží a nařídí Boeingu nejdříve chyby odstranit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze