Mise DART byla úspěšná! Kosmická loď narazila do asteroidu

Mise DART byla úspěšná! Kosmická loď narazila do asteroidu
Fotografie: NASA
  • DART do asteroidu narazil v rychlosti 22 530 km/h
  • Srážky by měla Dimorphos vychýlit o 1 % z jeho oběžné dráhy
  • Nyní bude tým asteroid pozorovat pomocí dalekohledů, aby se potvrdil počítačový model

Dnes po půlnoci proběhl první demonstrační test planetární obrany na světě – kosmická loď DART zasáhla asteroid Dimorphos. Po 10 měsících, kdy sonda mířila k asteroidu, jej v 1:14 SELČ úspěšně zasáhla. „DART představuje bezprecedentní úspěch planetární obrany, ale je to také mise jednoty se skutečným přínosem pro celé lidstvo. Jak NASA studuje vesmír a naši domovskou planetu, pracujeme také na ochraně tohoto domova,“ řekl administrátor NASA Bill Nelson.

DART zasáhl asteroid Dimorphos o průměru 160 metrů, který obíhá větší asteroid Didymos, jenž má v průměru asi 780 metrů. Ani jeden asteroid nepředstavuje pro Zemi hrozbu, ale NASA si tak mohla ověřit, že je schopna navigovat kosmickou loď tak, aby úmyslně narazila do asteroidu a odklonila jej. Tým nyní bude Dimorphos pozorovat pomocí pozemních dalekohledů, aby potvrdil, že se vychýlil ze své oběžné dráhy. Vědci očekávají, že náraz kosmické lodi zkrátí jeho oběžnou dráhu asi o 1 %, což je přibližně 10 minut. NASA uvedla, že by přesné výsledky měly být známé do několika týdnů.


Planetární obrana je globálně sjednocující úsilí, které ovlivňuje každého žijícího na Zemi. Nyní víme, že dokážeme zaměřit kosmickou loď s přesností potřebnou k dopadu i na malé těleso ve vesmíru,“ řekl Thomas Zurbuchen, přidružený správce NASA. DART navedl přímo na asteroid přístroj Didymos Reconnaissance and Asteroid Camera for Optical navigation (DRACO) s pomocí naváděcího a navigačního systému. Do asteroidu pak sonda narazila v rychlosti 22 530 km/h.

Snímky, které poskytl DART, však nebudou jediné – 15 dní před kolizí se od kosmické lodi odpojil CubeSat nesoucí název LICIACube, který poskytne pohled na srážku z dálky. Jelikož však jeho součástí není velká anténa, snímky a získaná data se budou stahovat týdny. Dvojice asteroidů je od Země vzdálena 11 milionů kilometrů, tým tak pro pozorování využívá dalekohledy rozmístěné po celém světě i ve vesmíru, aby mohl v nadcházejících týdnech potvrdit počítačový model. K asteroidům zhruba za čtyři roky bude mířit další mise s názvem HERA, která se zaměří na pozorování kráteru, který vznikl po srážce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze