Rover na Marsu sbírá další vzorky půdy. Jsou plné organických látek

Rover na Marsu sbírá další vzorky půdy. Jsou plné organických látek
Fotografie: NASA
  • Rover odebral vzorky, které jsou bohaté na organické sloučeniny
  • Ty byly nalezeny již dříve, ale ne v místech, kde by se mohl v minulosti nacházet život
  • Na potvrzení, zda na Marsu mohl být někdy život, si budeme muset počkat až do návratu vzorků na Zemi

Rover Perseverance posledních několik měsíců zkoumá na Marsu kráter Jezero a snaží se pomocí odebraných vzorků najít alespoň mikroskopické známky života. Aktuálně se rover nachází v deltě – vějířovitém útvaru, který vznikl asi před 3,5 miliardami let na soutoku marťanské řeky a jezera. Při posledním zkoumání Perseverance našel vyvřelou horninu, která není vhodná pro uchování známek jakéhokoliv života. Nyní ale odebral další vzorky, které obsahují organické sloučeniny.

Rover od 7. července shromáždil čtyři vzorky z říční delty v kráteru Jezero. „Kráter Jezero pro Perseverance jsme si vybrali k prozkoumání, protože jsme si mysleli, že má nejlepší šanci poskytnout vědecky vynikající vzorky – a teď víme, že jsme poslali rover na správné místo,“ řekl Thomas Zurbuchen, přidružený administrátor NASA. Rover na konci července odebral kus horniny ze skály nazývané Wildcat Ridge, aby analyzoval její povrch pomocí přístroje SHERLOC. Ten ukázal, že vzorky obsahují třídu organických molekul.


Organické molekuly se skládají ze sloučenin obsahujících alespoň jeden atom uhlíku a dále pak nejčastěji atomy vodíku a kyslíku, ale i dusíku, fosforu a síry. Ačkoliv to není pravidlem, některé z těchto sloučenin mohou být stavebními kameny života. NASA uvedla, že přítomnost těchto specifických molekul považuje za potencionální biosignaturu, což znamená, že by tento nález mohl být důkazem minulého života. Na Marsu již dříve byly detekovány organické látky, ale až nyní byly nalezeny v hojném množství a na místě, kde mohl potencionálně existovat život.

Skutečnost, že organická hmota byla nalezena v této sedimentární hornině je důležitá. Nicméně, jakkoli jsou naše nástroje na Perseverance schopné, další závěry týkající se toho, co je obsaženo ve vzorku Wildcat Ridge, budou muset počkat, dokud se nevrátí na Zemi pro hloubkovou studii v rámci kampaně agentury Mars Sample Return,“ řekl Ken Farley, vědec z Perseverance z Caltech. Vzorky by se měly dostat na Zemi až v roce 2033. Na potvrzení, zda někdy byl alespoň mikroskopický život na Marsu, si tak budeme muset ještě počkat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze