Země měla kdysi prstence jako Saturn, naznačuje nová studie

Země měla kdysi prstence jako Saturn, naznačuje nová studie
Fotografie: pixabay.com
  • Prstenec vznikl poté, co Země zachytila prolétající asteroid a ten se roztrhl na malé kusy obíhající kolem Země
  • Vědci odhadují, že mohl vzniknout před 466 miliony let a v průměru měl 12,5 km
  • Prstenec také značně ochladil Zemi a vedl k nejchladnějšímu období za posledních 500 milionů let

O tom, jak se formovala naše planeta a zároveň i celá naše Sluneční soustava, toho víme dost, ale stále ještě velmi málo. Nově zveřejněná studie naznačuje, že Země mohla mít před 466 miliony let stejný prstencový systém jako Saturn. Vznikl poté, co Země zachytila prolétající asteroid a ten se následkem gravitace roztrhl na malé kousky, které zůstaly kroužit okolo Země.

Prstenec zůstal okolo Země pravděpodobně desítky milionů let a mohl přispět ke globálnímu ochlazení a nejchladnějšímu období na Zemi za posledních 500 milionů let. Díky prstenci totiž nedopadalo na Zemi tolik slunečního světla a docházelo tak k většímu zastínění povrchu. Vědci tuto teorii naznačují na základě 21 kráterových míst po celém světě, která podle nich vznikla poté, co úlomky asteroidu dopadly na Zemi, což bylo dle odhadů před 488 až 443 miliony lety, kdy se Země nacházela ve fázi, kdy byla neustále vystavována dopadům asteroidů.

Vědci využili počítačové modely k tomu, aby zjistili, jak se v minulosti pohybovaly tektonické desky a kde se tedy krátery před 400 miliony let vytvořily. Tým zjistil, že všechny krátery vznikly v blízkosti rovníku, což naznačuje, že byly vytvořeny jedním asteroidem, který se před dopadem rozpadl na několik kusů. „Za normálních okolností mohou asteroidy narážející na Zemi dopadnout v jakékoli zeměpisné šířce, jak vidíme v kráterech na Měsíci, Marsu a Merkuru. Je tedy extrémně nepravděpodobné, že by se všech 21 kráterů z tohoto období vytvořilo blízko rovníku, pokud by spolu nesouvisely,“ uvedl podle theconversation.com vedoucí týmu Andrew Tomkins. Prstence u planet vznikají u rovníků, což by odpovídalo i místům dopadu.


Vědci odhadli, že prstenec byl široký asi 12,5 km a tvořen byl z menších kusů asteroidu. Ty pak postupně dopadaly na Zemi a větší kusy vytvářely krátery. V naší Sluneční soustavě mají prstence planety Jupiter, Saturn, Neptun a Uran. Za miliony let se může prstenec utvořit také u Marsu, jelikož jeho dva měsíce se neustále přibližují k planetě a jednou dojde ke srážce, nebo k roztržení a utvoření prstence.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze