NASA potvrdila novou misi. Tentokrát se poletí na Saturnův měsíc Titan

NASA potvrdila novou misi. Tentokrát se poletí na Saturnův měsíc Titan
Fotografie: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben
  • Dragonfly Rotocraft odletí k Titanu v roce 2028 a přistane na něm v roce 2034
  • NASA pro misi uvolnila 3,36 miliardy dolarů
  • Rotorové letadlo prozkoumá na měsíci několik míst a bude hledat probiotické chemické procesy

NASA potvrdila novou misi, která se vydá na největší Saturnův měsíc – Titan. Mise Dragonfly Rotocraft má v plánu odstartovat v červenci 2028 a cílem je přiletět k Titanu v roce 2034. NASA má za to, že je Titan bohatý na organické látky a chce jej prozkoumat za pomoci rotorového letadla, čímž opět posune průzkum vesmírných objektů dopředu.

Dragonfly je velkolepá vědecká mise se zájmem široké komunity a jsme nadšeni, že můžeme v této misi podniknout další kroky. Zkoumání Titanu posune hranice, co můžeme dělat s rotorovými letadly mimo Zemi,“ uvedla přidružená administrátorka Nicky Fox, která pracuje v ředitelství vědeckých misí. Návrh rotorového letadla prošel přísnými kritérii už v minulém roce, ale bylo potřeba ještě vypracovat aktualizovaný rozpočet.

NASA nyní bojuje s rozpočtem, kvůli kterému řeší i jak zlevnit misi pro návrat vzorků z Marsu, a proto se čekalo na rozpočet pro fiskální rok 2025, aby mohla být mise na Titan oficiálně schválena. NASA pro Dragonfly uvolní na celou životnost mise 3,36 miliardy dolarů. Mise byla navrhnuta už roce 2019, ale byla pozastavena kvůli koronaviru a následně muselo dojít k přeplánování financování.


Jakmile rotorové letadlo přistane na měsíci, bude prozkoumávat různá místa na jeho povrchu a hledat probiotické chemické procesy, které byly i na Zemi, než se vyvinul život. Dragonfly bude mít osm rotorů a létat jako velký dron. Létání na jiných planetárních tělesech mimo Zemi je velmi obtížné, jelikož každé má jinou atmosféru. První vrtulník, který dokázal létat mimo naši planetu byl Ingenuity, který nedávno utrpěl poškození rotoru a už nikdy nevzlétne. Odhadovanou životnost však překonal mnohonásobně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze