Mise HAKUTO-R na Měsíci nepřistála, středisko ztratilo spojení

Mise HAKUTO-R na Měsíci nepřistála, středisko ztratilo spojení
Fotografie: ispace
  • Pozemní tým ztratil s kosmickou lodí spojení před přistáním
  • Lander nejspíše neřízeně dopadl na povrch Měsíce
  • Společnost i tak označuje misi za úspěšnou

Včera v podvečer našeho času se poprvé pokusil na Měsíci přistát soukromý lander japonské společnosti ispace. Před přistáním však pozemní středisko ztratilo s kosmickou lodí spojení a doposud nebylo navázáno. Společnost čekala, zda se spojení nenaváže po přistání, nakonec prohlásila, že poslední dva milníky z 10, které byly naplánovány, nebyly dosaženy. Jednalo se o přistání a uvedení landeru do provozu.

Na základě aktuálně dostupných údajů potvrdilo řídící středisko mise HAKUTO-R v Nihonbashi v Tokiu, že lander byl při konečném přiblížení k měsíčnímu povrchu ve svislé poloze. Krátce po plánovaném času přistání nebyla přijata žádná data, která by naznačovala přistání,uvedla společnost. Poslední bylo zjištěno množství paliva zbývající v kosmické lodi. Poté inženýři zaznamenali zvýšenou rychlost klesání a následně došlo ke ztrátě komunikace. Podle těchto informací je velmi pravděpodobné, že lander se na Měsíc nakonec dostal, ale tvrdě dopadl na jeho povrch.

Již se pracuje na druhé a třetí misi

Aktuálně tým pracuje na analýze telemetrických dat, která by mohla přinést více podrobností. Ačkoliv tedy nedošlo k hladkému přistání a vypuštění dvou roverů uvnitř těla landeru, ispace považuje i tak misi za úspěšnou. Z 10 naplánovaných milníků se jí podařilo splnit 8 a získat cenná data pro další již plánované mise. Další by měla odstartovat v roce 2024, třetí pak v roce 2025.


Přestože v tuto chvíli neočekáváme dokončení přistání na Měsíci, věříme, že jsme plně naplnili význam této mise, protože jsme získali velké množství dat a zkušeností, jelikož jsme byli schopni provést fázi přistání. Důležité je vrátit tyto znalosti a učení zpět do mise 2 a dále, abychom z této zkušenosti mohli vytěžit maximum,“ řekl Takeshi Hakamada, zakladatel a generální ředitel společnosti ispace. I když se první mise nezdařila, i přesto se stala ispace první soukromou společností, která se pokusila o přistání na povrchu Měsíce. Dosáhla alespoň jeho oběžné dráhy a přinesla potřebné informace pro nadcházející mise.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze