Modul SLIM přešel do hibernace. Nastala lunární noc, vědci se jej ale pokusí oživit

Modul SLIM přešel do hibernace. Nastala lunární noc, vědci se jej ale pokusí oživit
Fotografie: JAXA/Takara Tomy/Sony Group Corporation/Doshisha University
  • Lunární noc bude trvat 14,5 pozemských dní, poté se JAXA pokusí znovu navázat komunikaci
  • Zda se mu ale podaří přežít mrazivé teploty není jasné
  • SLIM začal komunikovat až 10 dní po přistání

Japonsko se stalo 19. ledna pátým státem, kterému se podařilo přistát na Měsíci. Lander SLIM měl za úkol demonstrovat jeho schopnost přesného přistání na 100 metrů. Modul přistál na okraji kráteru Shioli tak, jak bylo plánováno, ale bohužel jeho solární panely zůstaly natočené na západ. To způsobilo, že se modul nebyl schopný dobíjet a došlo k jeho vypnutí. 29. ledna se mu ale podařilo i ze západní strany zachytit sluneční paprsky a tím tak došlo k jeho obnovení.

SLIM pořídil z místa přistání fotografie, které zaslal pozemnímu týmu. K jeho obnově však došlo až po deseti dnech od přistání, což znamená, že měl na prozkoumávání terénu jen několik dní. Japonská kosmická agentura (JAXA) na sociální síti X uvedla, že již přešel do klidového režimu, jelikož nastala lunární noc a modul se tak již nebude schopen dobíjet.

Lunární noc bude trvat přibližně do poloviny února, a i přes to, že SLIM nebyl navržen k tomu, aby přežil mrazivé teploty, se jej JAXA pokusí znovu oživit. „Přestože SLIM nebyl navržen pro drsné lunární noci, plánujeme zkusit obnovit fungování od poloviny února, kdy na solární články SLIMu opět zasvítí Slunce,“ uvedla JAXA na X.


Jedna lunární noc bude trvat podle space.com přibližně 14,5 pozemských dní. Otázkou však zůstává, zda se modul podaří opět přivést k životu. Jeho zařízení totiž musí odolat teplotám až -130 °C, které budou při lunární noci panovat. O stejné oživení modulu se pokusila i Indie s jejich lunárním landrem Vikram, který jako první přistál v oblasti jižního měsíčního pólu. Komunikace se však navázat nepodařila.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze