Lunární sonda od NASA našla místo zřícení landeru HAKUTO-R

Lunární sonda od NASA našla místo zřícení landeru HAKUTO-R
Fotografie: NASA
  • Sonda se na Měsíc zřítila 25. dubna
  • Pozemní tým s ní ztratil kontakt těsně před dopadem
  • Sonda od NASA našla nejméně čtyři kusy trosek

Japonská firma ispace se 25. dubna pokusila přistát jako první soukromá společnost s kosmickou lodí na Měsíci. Bohužel s ní ztratila kontakt poté, co se začala přibližovat k měsíčnímu povrchu. Poslední informace, kterou pozemní tým zaznamenal, byla zvýšená rychlost. Na základě toho tak usoudili, že se lander na Měsíc zřítil a nedošlo ani k vypuštění dvou malých roverů, které nesl. Sonda po celou dobu letu plnila jednotlivé cíle a nic nenasvědčovalo tomu, že poslední krok – tedy přistát na povrchu Měsíce – se nevydaří.

NASA pomocí sondy LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) pořídila celkem 10 snímků z místa, kde měl lander přistát. Fotografie pokryly oblast o rozloze 40 na 45 km, vědecký tým pak porovnával předchozí snímky s těmi aktuálními, aby našel místo dopadu. Jelikož se sonda na Měsíc zřítila, bylo pravděpodobné, že nezůstane v jednom kuse. Při porovnávání byly nalezeny nejméně čtyři kusy trosek, které byly na snímcích znatelné. NASA uvedla, že bude oblast i nadále analyzovat, jelikož LRO bude mít možnost místo snímat z různých úhlů.

Mise byla z větší části úspěšná

I když se sondě nepodařilo na měsíčním povrchu přistát, ispace tuto misi považuje za úspěšnou. Mise měla pokořit celkem 10 milníků, z čehož 8 zvládla. Posledními bylo přistání na Měsíci a uvedení do aktivního stavu. Společnost ale získala cenná data, která může využít při dalších misích na Měsíc, které jsou již nyní naplánované.


Firma ispace není jediný, kdo přišel o možnost studování povrchu Měsíce. Uvnitř landeru byly dva rovery, přičemž jeden patřil společnosti JAXA (Japonská vesmírná agentura) a druhý byl vyvinut ve vesmírném středisku Mohammeda Bin Rashida ve Spojených arabských emirátech (SAE). Kromě toho lander nesl i CubeSat od NASA, který měl na Měsíci hledat vodní led.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze