Japonsku se podařilo získat snímek landeru SLIM, který přistál na Měsíci

Japonsku se podařilo získat snímek landeru SLIM, který přistál na Měsíci
Fotografie: JAXA/Takara Tomy/Sony Group Corporation/Doshisha University
  • Snímek pořídil rover LEV-2, který byl vypuštěn na měsíční povrch před přistáním landeru
  • SLIM je stále vypnutý a tým čeká, zda se solární panely dobijí
  • Jakmile padne v oblasti přistání tma, již nebude možné funkce přístroje obnovit

Japonsko se stalo 19. ledna pátou zemí, které se podařilo přistát na naší jediné přirozené družici Země. Celá cesta landeru SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) probíhala bez potíží, bohužel při dosednutí na povrch Měsíce došlo k tomu, že jsou solární panely natočeny na západ a modul se tak nedobíjí. Při 12 % baterie se lander vypnul. Pokud by na solární panely začaly dopadat sluneční paprsky, mohlo by dojít k obnovení jeho funkce.

SLIM v sobě nesl také dva malé rovery, které byly vyhozeny těsně před přistáním samotného modulu. Japonská kosmická agentura (JAXA) dnes potvrdila, že jsou oba rovery funkční a mezi sebou komunikují. Rovery jsou pojmenovány LEV-1 a LEV-2 (Lunar Exploration Vehicle). LEV-2 cestoval na Měsíc ve tvaru koule a při dopadu na povrch se následně roztáhl do oválu a po povrchu se pohybuje otáčením. Jemu se také podařilo vyfotografovat lander. Data následně byla přenesena do LEV-1, který je za pomoci komunikačního zařízení zaslal na Zemi.

Ačkoliv se tedy mohlo z počátku zdát, že mise nepřinese příliš informací kvůli vypnutému landeru, rovery mohou vše zachránit. Primární misí SLIM navíc bylo přistát na Měsíci s přesností na 100 metrů, což se také úspěšně povedlo. JAXA tak ukázala novou technologii, se kterou bude možné při budoucích misích plánovat lépe místo přistání. To bude zapotřebí zejména při misích Artemis, kdy bude nutné přistávat v blízkosti stanice.


V současné době analyzujeme další data, včetně jízdních protokolů a výsledky plánujeme v budoucnu zveřejnit,uvedla JAXA v tiskové zprávě. Roverům, ani landeru nezbývá už příliš času. Mise byla naplánována tak, aby přístroje byly funkční po jeden lunární den. To odpovídá přibližně 14 pozemským dnům. Jakmile se oblast, kde se nachází, ocitne ve tmě, teplota klesne a přístroje již nebudou fungovat. A nebude možné ani vytvářet elektřinu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze