Mise Psyche je připravena odstartovat k asteroidu

Mise Psyche je připravena odstartovat k asteroidu
Fotografie: NASA/JPL
  • Kosmická loď prošla všemi testy a je nachystána v Kennedyho vesmírném středisku
  • Start je naplánován na 5. října
  • Sonda poletí do hlavního pásu asteroidů, aby studovala kovový asteroid Psyche

Mise Psyche se chystá ke stejnojmennému asteroidu už několik let. Původně měla odstartovat již minulý rok, ale kvůli nedostatku času pro dokončení testování, se NASA rozhodla start posunout o rok. Nyní je kosmická loď připravena odstartovat 5. října z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Pokud by datum kvůli počasí nevyhovovalo, je možné odletět až do 25. října.

NASA uvedla, že jsou veškeré přípravy dokončeny. Solární pole jsou složena a xenonový plyn, který bude sloužit jako palivo při cestě, je již naložen a všechny čtyři trysky prošly závěrečným testem. Byl otestován i software, vědecké přístroje i anténa, která bude přenášet na Zemi data. „Tyto mise vyžadují tolik lidí a tolik pečlivé, důsledné a osobně řízené práce,“ uvedla hlavní vyšetřovatelka Psyche Lindy Elkins-Zantonová.

V následujících týdnech technici začnou kosmickou loď skládat do nosného krytu rakety Super Heavy od SpaceX. „Je to stále reálnější, počítáme dny. Tým je více než připraven vyslat tuto kosmickou loď na její cestu a je to velmi vzrušující,“ řekl projektový manažer Psyche Henry Stone. Jakmile Psyche opustí Zemi, roztáhne solární panely, které využije při své šestileté cestě k asteroidu, kdy uletí asi 2,4 miliardy kilometrů.


Asteroid Psyche měří v jeho nejširším bodě asi 279 km a vědci jej chtějí prozkoumat, jelikož se jedná o asteroid bohatý na kovy a může tak představovat stavební kámen rané planety. Nachází se v hlavním pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. Jakmile k němu kosmická loď dorazí, bude kole něj obíhat přibližně 26 měsíců, kdy bude pořizovat snímky, zjišťovat, z čeho se skládá a jaká je jeho historie.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze