Sonda k asteroidu Psyche nejspíše letos konečně odstartuje

Sonda k asteroidu Psyche nejspíše letos konečně odstartuje
Fotografie: NASA/JPL
  • Minulý rok byl start odložen dvakrát, poté NASA zřídila nezávislou komisi
  • JPL zapracovala na komunikaci mezi personálem a managementem
  • Komise nyní ohodnotila práci na sondě jako vynikající, říjnové datum je tak reálné

Mise Psyche, která je pojmenována po asteroidu, ke kterému kosmická loď zamíří, bude nejspíše letos v říjnu konečně připravena na start. Ten měl proběhnout už minulý rok, a to dokonce dvakrát, ale kvůli pozdnímu dodání některých součástek byl odložen o rok – tedy na letošní říjen. A jak to zatím vypadá, vše je nachystáno, aby se start uskutečnil.

Kontrolní výsledky předčily očekávání

NASA 5. června vydala zprávu nezávislé kontrolní komise, kterou si sama minulý rok najala po odkladu startu Psyche. V listopadu minulého roku pak komise vydala doporučení, která vedla k řešení problémů, jež zapříčinily odklad vypuštění sondy. Podle komise jsou nyní kontrolní výsledky vynikající, dokonce předčily očekávání a sonda je na dobré cestě tentokrát start nepromeškat.

Těší mě, že nezávislá kontrolní komise jednoznačně kladně hodnotí tvrdou práci JPL při nápravě problémů nastíněných v původní zprávě rady. Víme, že práce neskončila. Jak budeme postupovat kupředu, budeme spolupracovat s JPL, abychom zajistili, že tyto implementované změny budou i nadále prioritou, aby Psyche a další mise v portfoliu JPL byly úspěšné,“ uvedla přidružená administrátorka ředitelství vědeckých misí v NASA Nicola Fox. Komise vedená bývalým leteckým ředitelem Thomasem Youngem při první kontrole uvedla, že ke zpoždění startu přispěla i pandemie covid, ale jednalo se i o další faktory, jako byla komunikace mezi personálem a managementem.


Výsledkem bylo, že JPL zvýšila počet dní, kdy členové týmu trávili na pracovišti více společného času, aby se zlepšila komunikace i spolupráce. Mise Psyche je tak připravena v říjnu odletět k asteroidu, ke kterému by dorazila v srpnu roku 2029. Následně kolem něj bude 26 měsíců obíhat. Psyche nebyl vybrán náhodou – měl by poskytnout informace o tom, jak se kdysi formovaly terestrické planety, jako je naše Země.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze