Mise Psyche odstartovala! Má před sebou šest let putování vesmírem

Mise Psyche odstartovala! Má před sebou šest let putování vesmírem
Fotografie: NASA/JPL-Caltech/ASU
  • Raketa Falcon Heavy odstartovala dle plánu 16:19 SELČ
  • Boční posilovače se po několika minutách po startu odpojily a přistály zpět na Zemi
  • Kosmická loď Psyche dorazí k asteroidu v roce 2029 a bude kolem něj obíhat alespoň 26 měsíců

Dnes v 16:19 středoevropského času odstartovala kosmická loď Psyche na nosné raketě Super Heavy od SpaceX. Raketa odstartovala z Kennedyho vesmírného centra na Floridě. Falcon Heavy je výkonná raketa, která se skládá ze tří raket Falcon 9, ale centrální stupeň má zesílenou konstrukci. Než odstartovala raketa Space Launch System od NASA a následně i Starship, jednalo se o nejsilnější raketu, která dokázala vzlétnout. Dohromady má podle popisu mise NASA 27 motorů Merlin, které dokáží vytvořit tah 2,3 milionu kg.

Centrální stupeň byl postradatelný a SpaceX se tak nepokusil jej zachránit pro znovupoužití. Boční posilovače dnes odstartovaly již počtvrté a 2,5 minuty po startu se vypnuly a byly odhozeny od centrálního stupně, který pokračoval dále na oběžnou dráhu.

Po čtyřech minutách došlo k odpojení centrálního stupně a dále pokračoval pouze druhý stupeň rakety s užitečným zatížením. Před devátou minutou po startu oba boční stupně přistály zpět na Zemi a zároveň byl vypnut motor druhého stupně, jelikož dosáhl potřebné výšky. Aerodynamické kryty, které chránily kosmickou loď, budou taktéž vráceny na Zemi pomocí padáků, kdy dopadnou do oceánu, odkud budou vyloveny a později znovu použity.


Kosmickou loď budou pohánět 4 iontové motory, přičemž bude vždy pracovat pouze jeden a budou se tak postupně střídat. Jakmile Psyche rozloží své fotovoltaické panely, bude na délku měřit 24,7 metru. Asteroid Psyche leží v hlavním pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem a jeho šířka se odhaduje na 280 kilometrů. Kosmická loď k němu dorazí v roce 2029, kdy kolem něj začne kroužit nejméně po dobu 26 měsíců. Planetka je tvořena zejména ze železa a niklu. Z čeho dalšího se skládá se dozvíme až k ní kosmická loď dorazí. Vědci doufají, že je Psyche pozůstatkem planetesimály, tedy stavebním kamenem kamenné planety, která se ovšem nikdy v planetu nezformovala, a to nejspíše kvůli obrovské srážce, která se stala již před miliardami let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze