Kosmická loď Psyche prochází posledními přípravami před startem k asteroidu

Kosmická loď Psyche prochází posledními přípravami před startem k asteroidu
Fotografie: NASA/JPL-Caltech/ASU
  • V říjnu zahájí svoji šestiletou cestu k hlavnímu pásu asteroidů
  • Sonda kolem Psyche bude kroužit nejméně 26 měsíců
  • Tým již dokončil testy letového softwaru a zbývají otestovat solární pole

Kosmická loď Psyche měla původně odstartovat už minulý rok, ale kvůli zdržení v dodávce letového softwaru a testovacího vybavení kosmické lodi, byl start odložen. Technici by totiž nestihli dokončit potřebné testy. Aktuálně je mise Psyche naplánována na 5. října a kosmická loď tak prochází posledními přípravami. Cestovat totiž bude k asteroidu Psyche vzdáleném 4 miliardy kilometrů. Je bohatý na kovy a pomůže tak vědcům dozvědět se více o planetárních jádrech, a i o tom, jak vznikají planety.

NASA v aktualizaci uvedla, že tým již kompletně dokončil testy letového softwaru a instaloval jej na kosmickou loď. „Tým a já nyní odpočítáváme dny do startu. Naše zaměření se přesunulo na bezpečné dokončení posledního mechanického uzavření kosmické lodi a přípravu týmu na operace. Tým provádí řadu školení, abychom zajistili, že jsme připraveni. Je to velmi rušná doba, ale všichni jsou velmi nadšení a těší se na spuštění,“ uvedl projektový manažer Psyche Henry Stone.

Sonda odstartuje na vrcholu rakety Falcon Heavy od SpaceX z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Ačkoliv je start naplánován na 5. října, pokud by nastaly nepředvídatelné události, včetně špatného počasí, jsou v záloze i další data, a to až do 25. října. Jakmile se sonda dostane mimo zemskou gravitaci, pomocí solárních panelů bude po dobu šesti let směřovat k asteroidu Psyche. Ten se nachází v hlavním pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. Jakmile k němu sonda doletí, bude okolo něj kroužit nejméně 26 měsíců, kdy bude sbírat data a pořizovat snímky.


Kosmickou loď ještě čeká připojení solárních polí, která mají rozlohu 75 metrů čtverečních. Následně bude tým testovat jejich nasazení, které proběhne až ve vesmíru. V polovině srpna se pak postupně kosmická loď začne plnit neutrálním plynem xenonem, který bude sloužit jako pohonná látka.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze