Mise Psyche odstartuje ke stejnojmennému asteroidu v říjnu

Mise Psyche odstartuje ke stejnojmennému asteroidu v říjnu
Fotografie: NASA
  • Start je naplánován mezi 5. až 25. říjnem z Kennedyho vesmírného centra
  • Kosmickou loď nyní čeká dokončení montáže a série testů
  • K asteroidu by měla doletět v roce 2029 a po dobu více jak dvou let jej studovat

Misi Psyche chystá NASA již několik let. Cílem bude doletět ke kovovému asteroidu Psyche, který se nachází v hlavním pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem, a prostudovat jej. Mise měla být zahájena již minulý rok, kvůli pozdnímu dodání letového softwaru a testovacího vybavení se však start odložil, aby zbyl dostatek času na potřebné testy.

NASA nyní oznámila, že start je naplánován na letošní rok mezi 5. až 25. říjnem. Začátek mise musí být vždy dobře naplánován, jelikož při startu musí být Země ve správné poloze vzhledem k asteroidu. Navíc při cestě k němu využije i oběžné dráhy Marsu, kdy bude díky ní kosmická loď „vystřelena“ k pásu asteroidů. Od Psyche vědci očekávají, že je pozůstatkem jádra planetesimály, tedy počátečního tělesa, které dalo vzniknout Sluneční soustavě, a tudíž i naší Zemi.

Kosmická loď by měla k asteroidu dorazit v roce 2029 a poté zahájí více jak dvouletou misi, kdy o něm bude shromažďovat co nejvíce informací. Obíhat bude kolem Psyche v různých výškách, aby získala co nejvíce dat. Při plánování musel vzít tým v potaz to, že se asteroid otáčí bokem, stejně jako to, že při původním plánování měla kolem něj sonda obíhat od nejvyšší výšky po nejnižší, avšak při plánování nového data bude na oběžných drahách asteroidu přeskakovat. To zajistí dobré snímky a co nejlepší využití přístrojů, jako je spektrometr, magnetometr a další.


Zbývá už jen testování

Ještě na jaře chtějí inženýři provést sérii testů, kdy budou zkoušet, jak Psyche reaguje na jednotlivé příkazy během letu a vyzkouší jak plánované, tak neplánované manévry ve vesmíru. Kosmická loď je aktuálně připravena v Astrotech Space Operation Facility poblíž Kennedyho vesmírného centra na Floridě a v červnu by mělo dojít k montáži a testování. Montáž je téměř dokončena, až na solární pole a zobrazovací zařízení. Konečné testování proběhne těsně před startem zároveň s nosnou raketou Falcon Heavy, kdy proběhne takzvaná zkouška mokrých šatů a do rakety i sondy se natankuje palivo a proběhne odpočet ke startu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze