Mise Chandrayaan 3 je nejspíše u konce. Komunikaci se nepodařilo navázat

Mise Chandrayaan 3 je nejspíše u konce. Komunikaci se nepodařilo navázat
Fotografie: ISRO
  • ISRO se pokouší s landerem i roverem spojit od 22. září
  • Přístroje nejspíše nepřežily mrazivé teploty, které během lunární noci nastaly
  • Agentura se bude pokoušet navázat spojení i nadále

Indii se jako čtvrté zemi podařilo 23. srpna přistát s misí Chandaryaan 3 na Měsíci. Lander Vikram a rover Pragyan zkoumaly oblast jižního měsíčního pólu témeř 14 dní, než byly uvedeni do hibernace a Indie se tímto krokem pokusila o prodloužení mise. Pro Indii to byla podle space.com již druhá měsíční mise. U předchozí se však nepodařilo s landerem hladce přistát a pozemní tým s ním ztratil komunikaci. Vypuštěný orbiter je však dodnes na oběžné dráze Měsíce.

Během fungování lander Vikram prozkoumal měsíční regolit a provedl několik experimentů. Rover Pragyan se od Vikramu vzdálil, aby nasnímal a prozkoumal oblast přistání. Ke spánku byly přístroje uvedeny proto, že fungovaly na solární pohon, a tak s nastávající lunární nocí by došlo k vybití. Indická kosmická agentura (ISRO) tak lander i rover plně nabila a poté uvedla do hibernace s tím, že po lunární noci se je opět pokusí přivést k životu.

To se ale zatím nepodařilo. ISRO na sociální síti X uvedla, že se pokusila navázat spojení s misí Chanrayaan 3, ale zatím bohužel neúspěšně. Jejich snahy však nadále pokračují. Poprvé se agentura pokusila o spojení 22. září, a tak to vypadá, že přístroje nepřežily mrazivou zimu, která během lunární noci na jižním pólu Měsíce panuje. Teploty zde mohou klesat až k -120 stupňům Celsia.


Mise Chandrayaan 3 odstartovala na raketě LVM3 z vesmírného střediska Satish Dhawan 14. července tohoto roku a jako první zemi se jí podařilo přistát do oblasti jižního měsíčního pólu. Na stejné místo mířila i sonda Luna-25, které se však nepodařilo přistát a narazila na povrch Měsíce. Do stejné oblasti se také vydá NASA s misemi Artemis, která zde chce postavit první lunární základnu. V této oblasti by se měl totiž nacházet vodní led, který by značně usnadnil budoucí mise.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze