Umělá inteligence dokázala mezi miliony najít molekulu pro výrobu kyslíku na Marsu

Umělá inteligence dokázala mezi miliony najít molekulu pro výrobu kyslíku na Marsu
Fotografie: unsplash.com
  • Robot s umělou inteligencí prozkoumal pět různých meteoritů, které dopadly na Zemi z Marsu
  • Během šesti týdnů dokázal najít katalyzátor, který dokáže rozdělit molekuly vody při teplotě -34,6 °C
  • Díky tomuto objevu by se tak dal vyrábět kyslík z vodního ledu, který se na Marsu nachází

Planeta Mars je dalším milníkem, kde by měli lidé přistát. Ačkoliv je nyní na prvním místě pro přistání Měsíc, řeší se zároveň i život lidí na Marsu. Než se tam totiž kdokoliv vydá, musí být vše naplánováno do posledního detailu. Kromě toho, že Mars představuje pustou nehostinnou planinu, nenachází se zde ani dýchatelný vzduch. Jeho atmosféra odpovídá asi jen 1 % té zemské a je plná oxidu uhličitého. Dovážení kyslíku na Mars se může zdát jednoduchým řešením, z dlouhodobého hlediska by to bylo ale nákladné a neefektivní. Vědci nyní ale přišli s možným řešením, které by mohlo zajistit výrobu kyslíku přímo na Marsu.

Vědecký tým zveřejnil na nature.com článek, kde oznámil, že za pomoci robota s umělou inteligencí, se jim podařilo syntetizovat sloučeniny, které by mohly být využity k výrobě kyslíku z vody. Na Marsu se nachází vodní led, který by tak mohl být řešením jak pro výrobu kyslíku, tak jako palivo do raket.

Voda je složena z dvou prvků – vodíku a kyslíku. Vědci tak hledali katalyzátory, což jsou látky, které podnítí chemickou reakci k tomu, aby se molekuly těchto prvků rozdělily, a tím by tak získali čistý kyslík. Aby bylo jisté, že se katalyzátory budou nacházet i na Marsu, bylo pro hledání použito pět různých druhů meteoritů, které dopadly na Zemi z Marsu. Robot následně použil laser ke skenování a našel více jak 3,7 milionu molekul.


Během šesti týdnů pak umělá inteligence vybrala, syntetizovala a testovala 243 různých molekul. Nejlepší katalyzátor se ukázal ten, který dokázal rozdělit vodu na molekuly při teplotě -34,6 °C, což nejlépe vystihuje teplotu na Marsu. „Když jsem byl kluk, snil jsem o mezihvězdném průzkumu. Takže když jsme konečně viděli, že katalyzátory vyrobené robotem mohou skutečně produkovat kyslík štěpením molekul vody, cítil jsem, že se můj sen plní. Dokonce jsem si začal představovat, že já sám budu v budoucnu žít na Marsu,“ uvedl pro space.com spoluautor studie Jun Jiang.

Pokud by tento způsob vyhledávání prováděli lidé, trvalo by jim to odhadem asi 2 000 let. Je tak jasné, že umělá inteligence je pro vědu velkým přínosem. Vědci nyní řeší další krok, a to jestli bude schopný tento robot pracovat i v podmínkách, které na Marsu panují, tedy s rozdílnou atmosférou, gravitací, teplotou i vlhkostí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze