Solární panely z „živého inkoustu“ mohou v budoucnu pohánět malá zařízení

Solární panely z „živého inkoustu“ mohou v budoucnu pohánět malá zařízení
  • Jako živý inkoust jsou použity sinice, což jsou bakterie schopné fotosyntézy
  • Právě díky ní dokáží na speciálním papíru s vodivými nanotrubicemi z karbonu vytvářet malé množství elektřiny
  • Tyto biopanely by se mohly využívat pro pohánění malých zařízení, jako jsou různé biosenzory

Cyanobakterie neboli sinice jsou na naší planetě již pár miliard let. Výživu si obstarávají pomocí fotosyntézy, tedy absorpcí slunečního záření, které proměňují na potřebnou energii. Stejně jako rostliny i sinice vypouštějí do vzduchu během tohoto procesu kyslík. Právě tyto drobné bakterie mohly stát za nárůstem kyslíku v naší atmosféře, díky kterému mohla začít na zemi dýchat stále větší zvířata, která postupně osídlila celou naši planetu. A právě tyto bakterie, které mohou stát za vznikem života, jak jej známe, nám mohou možná již brzy pohánět menší elektronická zařízení.

Sinice byly totiž využity výzkumníky z řady předních univerzity jakožto „živý inkoust“, který se tiskne na papír a funguje jako biologický solární panel. Tento inkoust se nanáší na vodivé nanotrubice z karbonu, které jsou rovněž vytisknuty na stejný kus papíru. Nejenže odolné bakterie přežily samotný proces tisku, ale zároveň vytvořily malé množství elektřiny, kterou dokázal tým výzkumníků shromažďovat po následujících 100 hodin díky fotosyntéze.

To se může zdát jako titěrná životnost oproti tradičním solárním panelům, ale je nutné upozornit, že tyto na papír tištěné biologické solární panely ani nemají ambice nahradit velké panely na vaší střeše. Namísto toho mohou sinice pohánět malá zařízení, která potřebují malé množství energie po omezenou dobu, jako jsou různé biosenzory a další. Výhoda sinicových panelů je právě fakt, že jsou jednorázové a dají se snadno a čistě zničit. Navíc fungují i ve tmě, jelikož dokáží uvolňovat elektřinu z molekul, které byly vyrobeny ještě na světle.

Solární biopanel

Pro představu si můžeme uvést příklad využití podobných panelů. Představte si papírovou tapetu či plakát, který si pověsíte doma na zeď a ten vám bude následně monitorovat třeba kvalitu vzduchu ve vašem domě. Až splní tapeta svůj účel, stačí jí strhnout a vyhodit třeba na zahrádku, kde se postupně sama rozloží bez jakýchkoli dopadů na přírodní prostředí.

To je však prozatím píseň budoucnosti. V současné chvíle jsou tvůrci sinicových solárních panelů zkrátka jen rádi, že jejich nápad skutečně funguje. Nyní je tedy čeká další velká výzva – učinit své panely silnější a prodloužit jejich životnost. Nyní jsou navíc solární biopanely velké pouze asi jako vaše dlaň, ale výzkumníci jsou si již nyní jistí, že dokáží zvětšit plochu až na velikost papíru A4.

Zdroje: futurism.com, imperial.ac.uk

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze