Muž strávil 18 měsíců hledáním spadlého meteoritu. Cenu odhaduje na miliony

Muž strávil 18 měsíců hledáním spadlého meteoritu. Cenu odhaduje na miliony
Fotografie: unsplash.com
  • Ve Walesu spadl meteorit, který byl nalezen po roce o půl v kukuřičném poli
  • Nálezce jej hledal od doby, co viděl meteorit padat z nebe poblíž jeho domu
  • Nyní čeká na certifikaci, aby poté mohl meteorit prodat přibližně za 3 miliony korun

Muž z Walesu 18 měsíců hledal spadlý meteorit poté, co jej uviděl, jak padá v blízkosti jeho domu. „Byl jsem na své zahradě na půlnoční cigaretě, když jsem si všiml, jak se nad mou hlavou rozsvítilo nebe. Zvedl jsem hlavu a uviděl nízko letící ohnivou kouli, od které šly dvě vířivé stopy kouře,“ řekl Tony Whilding, který meteorit našel.

Poté, co objekt proletěl nad jeho hlavou, zhasl a zanechal za sebou jen kouř, se rozhodl ho najít. Podle dailymail.co.uk pravidelně procházel místa, kde předpokládal dopad meteoritu. Po 18 měsících se mu podařilo vesmírný kámen najít v kukuřičném poli. „Byl v kukuřičném poli, které bylo zoráno, což je pravděpodobně důvod, proč jsem jej předtím neviděl,“ řekl. Spadlý meteorit byl navíc po takové době pokryt bahnem. Nyní pan Whilding doufá v získání certifikace, že se jedná opravdu o meteorit.


Nalezený meteorit váží přibližně kilogram a předpoklad nálezce je, že by mohl mít hodnotu až 100 000 liber (necelé 3 miliony korun). Nalezený meteorit zkoumal americký expert dle fotografií a uvedl, že se nejspíše jedná o meteorit z komety a vyloučil, že by se jednalo o kámen z naší Sluneční soustavy. „Ať je to cokoli, není to z této Země. Rád bych si myslel, že může pocházet původně z meteorického roje Halleyovy komety!“ řekl Whilding.

Většina meteoritů shoří při průletu zemskou atmosférou. Nálezy meteoritů proto nejsou úplně běžné a prodávají se na gramy. Cenu ovlivní ještě kvalita, hmotnost i to, z čeho je meteorit tvořen. Železné meteority jsou nejběžnější a také se vykupují za nejnižší cenu. Jejich cena se pohybuje mezi 0,5 až 5 dolary (11 až 113 Kč) za gram. Kamenné meteority se mohou vykupovat dle meteorlab.com až za 20 dolarů (450 Kč) na gram. Pokud jde o vzácný materiál, může gram přesáhnout cenu i 1 000 dolarů (22 700 Kč).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze