Vesmírná turistika otevírá nové téma. Co se stane, když někdo zemře ve vesmíru?

Vesmírná turistika otevírá nové téma. Co se stane, když někdo zemře ve vesmíru?
Fotografie: unsplash.com
  • Společnosti nyní masivně nabízejí letenky do vesmíru
  • Oproti astronautům cestující nemusí podstupovat výcvik ani lékařské prohlídky
  • Aktuálně ve vesmíru turisti tráví několik minut až dní, přirozená smrt tak představuje minimální riziko
  • Musí se však vyřešit, jak nakládat s lidskými ostatky, než dojde k osídlení Měsíce či Marsu

Společnosti jako Virgin Galactic a Blue Origin nabízí letenky pro širokou veřejnost k cestování do vesmíru. Dříve bylo pravidlem, že před cestou do vesmíru byli astronauti podrobeni přísnému výcviku a lékařským kontrolám, aby se co nejvíce snížilo riziko smrti. Tato nová éra létání však vyžaduje pouze minimální předletový výcvik.

Již nyní si výlet do vesmíru koupilo velké množství lidí, navíc se neustále přibližuje vyhlídka toho, že bude založena základna na Měsíci a později proběhne i kolonizace Marsu. Tyto plány vyvolávají důležitou otázku: co se stane, když někdo ve vesmíru zemře? Podle Mezinárodního vesmírného práva jsou za schvalování a dohled nad všemi kosmickými aktivitami zodpovědné jednotlivé země. A je jedno, zda se jedná o vládní lety, nebo soukromé. USA navíc vyžadují licenci pro komerční lety do vesmíru, uvedl theconversation.com.

V případě úmrtí při komerčním letu by bylo potřeba zjistit příčinu smrti. Pokud by šlo o technickou závadu, Federální úřad pro letectví by se pokusil zastavit další starty od dané společnosti až do vyšetřování. V případě úmrtí z jiného důvodu by bylo potřeba posoudit, zda společnost, která komerční misi poskytla, udělala vše pro bezpečnost a péči o cestující.


Ve vesmíru se při turistických misích tráví několik hodin až dní, proto není velmi pravděpodobná přirozená smrt. Je však potřeba tuto situaci vyřešit, než dojde k cestování do hlubokého vesmíru a osídlení jiných planet. Bude potřeba zavést proces pro vyšetřování úmrtí na dlouhodobých misích. Ačkoliv se může vyšetřování importovat ze Země, bude dobré uzavřít dohodu o postupu před začátkem mise, pokud se zúčastní více zemí.

Pokud nahlédneme dále do budoucnosti, bude se muset vyřešit likvidace lidských ostatků, pokud úmrtí nastane u lidí, kteří se budou nacházet daleko za naší Sluneční soustavou. Při kratších misích je pravděpodobné, že se tělo vrátí zpět na Zem, ovšem za přísných hygienických podmínek kvůli kontaminaci vzduchu a posádky. Časem musí přijít řešení těchto situací, avšak zatím se řeší problémy etické, kulturní i právní, které přirozeně s úmrtím souvisí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze