Může vás jed černé vdovy zabít?

Může vás jed černé vdovy zabít?
Fotografie: unsplash.com
  • Na tohoto pavouka můžete čím dál častěji narazit i v Evropě
  • Jeho kousnutí však jen vzácně končí smrtí
  • Černé vdovy jsou samotářské a pokud se necítí ohroženy, neútočí

Na naší planetě žije nespočet živočichů, kteří jsou jedovatí. Žádné z nich ale asi není nenáviděné více než pavouci. Fóbie z pavouků (arachnofobie) je jednou z nejčastějších fóbií a když se k tomu přičte i strach ze smrti, může být setkání s pavoukem opravdu nepříjemné. V Česku se příliš smrtelného kousnutí bát nemusíme, ale jak se planeta neustále otepluje a teploty stoupají, pavouci, kteří se u nás dříve nevyskytovali, se postupně stěhují i do našich končin. I když se vydáte na dovolenou po Evropě, můžete narazit na černou vdovu. Je pro nás však životu nebezpečná?

Snovačka jedovatá

Snovaček existuje nespočet druhů, nejznámější je ale asi snovačka jedovatá, které se také říká černá vdova. Jak se k jménu dostala? Podle healthline.com je to proto, že po páření samičky zabijí a následně sežerou své partnery. Tito pavouci nejsou příliš velcí, v dospělosti dosahují něco mezi 6 milimetry až 4 centimetry. Jejich tělo je černé, lesklé a s výrazným červenooranžovým znakem ve tvaru přesýpacích hodin.

Podle serveru poison.org kousnutí tímto pavoukem může být život ohrožující v případě, kdy kousne malé dítě, nebo starší a nemocné. I přesto jsou však úmrtí ve spojitosti s kousnutím toho pavouka vzácné. Navíc jsou to samotáři a lidem se spíše vyhýbají. Pokud jej tedy nijak neohrožujete, nemá důvod ani zaútočit.


V případě kousnutí je pravděpodobné, že ucítíte ostrou bolest. Pokud byste po kousnutí zaznamenali jen slabou nebo žádnou bolest, není nutná žádná speciální léčba. K bolestivému kousnutí se však většinou ještě po pár hodinách přidají svalové křeče, které se rozšiřují po celém těle a může dojít až k potížím s dýcháním. V těchto případech je nutné co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc.

I když v Česku na tohoto pavouka nenarazíte, pro setkání nemusíte jezdit až tak daleko. V Evropě na něj můžete podle spidersfaq.com narazit ve Španělsku, Portugalsku, Francii, Chorvatsku, Itálii, Řecku a dalších státech. Není však potřeba se nijak obávat, jelikož jej pravděpodobně ani nepotkáte. Černé vdovy se schovávají v suchých a teplých prostorách a mají rády klidná místa, kde je ale naopak dostatek hmyzu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze