Cítíte se unavení a zadýcháváte se? Možná vám chybí železo

Cítíte se unavení a zadýcháváte se? Možná vám chybí železo
Fotografie: pixabay.com
  • Nedostatek železa způsobuje chudokrevnost
  • Je důležitou složkou hemoglobinu a pokud ho máme nedostatek, tělo se hůře okysličuje
  • Známkou anémie je také bledá kůže a sliznice pod spodním víčkem oka

Aby naše tělo fungovalo jak má, potřebuje ve stravě neustálý příjem vitaminů a minerálů. Pokud něčeho máme nedostatek, tělo nám to dá dříve nebo později najevo. Důležitým prvkem je pro nás mimo jiné i železo. Pokud jej máme nedostatek, dostaví se anémie neboli chudokrevnost. S nedostatkem železa se však pojí i další příznaky, které nám mohou dělat potíže při běžném fungování. Které to tedy jsou?

Jste unavení více, než jste dříve byli

Podle National Libray of Medicine je železo nezbytné pro mnoho biologických funkcí těla. Téměř dvě třetiny se ho nachází v červených krvinkách jako součást hemoglobinu, který pomáhá přenášet kyslík v těle. Pokud se do svalů i tkání dostane kyslíku méně, mají méně energie. Srdce tak musí bít rychleji, aby bylo tělo okysličováno správně a tím dochází k rychlejší únavě. Únava však v dnešní době může znamenat i jinou diagnostiku nežli nedostatek železa, a proto pokud se cítíte neustále unaveni, je dobré vyhledat lékaře.

Vaše kůže je bledá

Hemoglobin v červených krvinkách dodává krvi červenou barvu. Pokud je ho tedy méně, krev je světlejší a můžeme tak „ztrácet barvu“. Podle healthline.com se nedostatek železa pozná tak, že pokud si stáhnete spodní víčko, vnitřní vrstva by měla být jasně červená. Pokud je jen růžová, je to známka nedostatku tohoto prvku. Anémie se objevuje i u malých dětí a podle studie provedené v roce 2016, je právě bledost kůže a spojivek spolehlivým indikátorem.

Zadýcháváte se při běžných činnostech

Jak již bylo řečeno, hemoglobin přerozděluje v našem těle kyslík a pokud jsou jeho hladiny nízké, je nízká i hladina kyslíku. Abyste dostali do těla více kyslíku, začne se vaše dechová frekvence zvyšovat a stejně tak tlukot srdce, což může mít za následek dušnost. Pokud se zadýcháváte při běžných činnostech jako je chůze po schodech či cvičení, může být příčinou právě nedostatek železa.

Syndrom neklidných nohou

Ačkoliv tento syndrom není zatím plně objasněn, pokud máte silné nutkání pohybovat nohama i když sedíte nebo ležíte, může to značit deficit železa. Kromě toho můžete mít nepříjemné pocity jako je svědění nohou či chodidel. Stav se většinou zhoršuje v noci, kdy vám mohou nepříjemnosti narušovat spánek.

Jaké potraviny jsou bohaté na železo?

Tento prvek je potřeba přijímat ve stravě pravidelně. Pokud to není možné, ať už z jakéhokoliv důvodu, můžete jej do těla dodávat doplňky stravy. Pokud chcete přijmout co nejvíce železa přírodní cestou, zaměřte se na hovězí a jehněčí maso, játra, špenát, červenou řepu, luštěniny a tofu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze