Na Antarktidě a Arktidě byl naměřen nový teplotní rekord

Na Antarktidě a Arktidě byl naměřen nový teplotní rekord
Fotografie: unsplash.com
  • U severního a jižního pólu byla naměřena teplota až o 40 °C vyšší, než je v této době zvykem
  • Meteorologická stanice Concordia na Antarktidě v pátek naměřila -12,2 °C
  • Na stanici Vostok bylo naměřeno -17,7 °C
  • Podle vědců se jedná pouze o náhodu, ne o náznak klimatické krize

Nejchladnější místa na světě zažila minulý týden v pátek nezvykle vysoké teploty. V oblastech u severního a jižního pólu byla naměřena teplota až o 40 °C vyšší, než je zvykem. Teplotní rekord překvapil i vědce. „Tato událost je zcela bezprecedentní a překonala naše očekávání o antarktickém klimatu,“ uvedl pro washingzonpost.com výzkumník Jonathan Wille z univerzity Grenoble Alpes ve Francii.


Meteorologická stanice Concordia na Antarktidě v pátek naměřila -12,2 °C. Mezitím bylo na stanici Vostok naměřeno -17,7 °C. Obvykle bývají v březnu teploty okolo mínus 30 °C. „Jsou to opačná roční období. Často nevidíte, jak se oba póly rozpouštějí ve stejnou dobu. Je to velmi neobvyklý jev,“ uvedl Walt Meier z National Snow and Ice Data Center.


Walt Meier a meteorolog Matthew Lazzara z univerzity ve Wisconsinu uvedli, že se pravděpodobně jedná jen o náhodu, ne o náznak klimatické krize. Ale pokud se bude situace opakovat, bude to podle vědců znepokojivé a může to být náznak globálního oteplování.

Podle independent.co.uk se Arktida otepluje dvakrát až třikrát rychleji než zbytek zeměkoule, klimatická krize ji tak může velmi ohrozit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze