Meteorologové potvrdili nejvyšší neměřený teplotní rekord v Arktidě

Meteorologové potvrdili nejvyšší neměřený teplotní rekord v Arktidě
Fotografie: unsplash.com
  • Na Sibiři ve městě Verchojansk bylo loni v červnu naměřeno 38 °C
  • Naměřená teplota byla o 18 °C vyšší, než bývá denní průměr v této oblasti
  • Při oteplování půdy v Arktidě taje permafrost, což vede k uvolňování metanu a oxidu uhličitého ze země

Světová meteorologická organizace (WMO) oficiálně potvrdila naměřený teplotní rekord 20. června loňského roku v oblasti Arktidy. Na Sibiři ve městě Verchojansk bylo naměřeno 38 °C. To potvrzuje klimatické změny a důvody k obavám.


Naměřená teplota byla o 18 stupňů Celsia vyšší, než bývá denní průměr v této oblasti v červnu. Je to poprvé, co organizace zařadila oblast polárního kruhu do seznamu rekordů o extrémním počasí. Takto vysoké teploty vedly k rozšíření lesních požárů. „Tento nový arktický rekord je jedním ze série pozorování hlášených do archivu WMO Weather and Climate Extremes, která bijí na poplach ohledně našeho měnícího se klimatu,“ řekl pro bbc.com generální tajemník WMO Petteri Taalas.

Světová meteorologická organizace uvedla, že Arktida je jednou z nejrychleji oteplujících se oblastí na světě. Zahřívá se na více než dvojnásobek celosvětového průměru. To je podle vědců špatné, protože při oteplování půdy taje permafrost (věčně zmrzlá půda), což vede k uvolňování metanu a oxidu uhličitého ze země. Tyto skleníkové plyny mohou způsobovat další oteplování. Lidská činnost přispívá ke zvyšování teploty po celém světě a změna klimatu může výrazně ohrozit lidský život. Podle vědců lidé a příroda zažijí katastrofální oteplení, vzestupy hladiny moří a masové vymírání živočichů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze