Na ISS byly vyslány téměř 4 tuny nákladu pro vědecké experimenty

Na ISS byly vyslány téměř 4 tuny nákladu pro vědecké experimenty
Fotografie: NASA
  • Kosmická loď vyslaná na ISS obsahuje přístroje a materiály pro vědecké experimenty
  • Výsledky pomohou budoucím astronautům na dlouhých misích
  • Cygnus zůstane připojená k ISS až do května

V sobotu 19. února odstartovala zásobovací kosmická loď Northrop Grumman Cygnus, která zamířila na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), pomocí vznosné rakety Antares. Téměř 4tunový náklad obsahuje přístroje a další potřebné materiály pro vědecké experimenty. Kosmická loď Cygnus byla připojena k ISS v pondělí 21. února pomocí robotického ramene Canadarm2.

Cygnus vezla na ISS například přístroj Colgate Skin Aging pro výzkum stárnutí kůže. V mikrogravitaci dochází ke stárnutí buněk rychleji a výsledky mohou být použity i pro ochranu pokožky před stárnutím na Zemi. Přístroj MicroQuin 3D Tumor se bude zaměřovat na zabíjení rakovinotvorných buněk u rakoviny prsu a prostaty. Dalším z přístrojů byl Combusion Integrated Rack (CIR), který bude součástí projektu SoFIE. Jedná se o stojan, který bude použit pro zkoumání, jak se oheň chová ve vesmíru a mikrogravitaci.


Veškeré poznatky z experimentů, které budou na ISS probíhat, pomohou budoucím astronautům při dlouhodobých misích, včetně misí na Měsíc a Mars. NASA uvedla, že raketa Cygnus zůstane připojena k vesmírné stanici až do května a na cestě zpět s sebou poveze přibližně tunu odpadu. Ten později shoří při vstupu do zemské atmosféry.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze