Na jakém principu fungují opalovací krémy?

Na jakém principu fungují opalovací krémy?
Fotografie: unsplash.com
  • Všechny přípravky obsahují směsi chemikálií, které poskytují různou ochranu
  • Buďto z vaší pokožky UV záření odráží, nebo jej absorbují
  • Základní rozdělení je na chemické a fyzikální

Ať už budete trávit dovolenou na horách, nebo u vody, jedna věc je jasná – bude potřeba se chránit před slunečními paprsky. Opalovací krém je dnes již nezbytností, jelikož spálit se od slunce jde velmi snadno, a to i v případě, že máte tmavší fototyp kůže. V obchodech si můžete vybrat z nepřeberného množství opalovacích krémů, sprejů, olejíčků či emulzí. Víte ale, jak vlastně opalovací krém na pokožce funguje?

Chemické a fyzikální

Opalovací krémy jsou tvořeny směsí chemikálií a je důležité vědět, že žádný z nich vás před slunečním záření neochrání na 100 %. Jsou tvořeny anorganickými a organickými chemikáliemi, které buďto odráží světlo z vaší pokožky pryč, nebo jej absorbují místo vaší kůže. Ať už je opalovací krém tvořen organickými (chemickými) chemikáliemi, nebo anorganickými (fyzikálními), každé složení má své pro a proti.

Nejčastěji podle livescience.com fyzikální opalovací krémy obsahují oxid titaničitý a oxid zinečnatý. Obě tyto sloučeniny odrážejí UV paprsky velmi podobně, jako to dělá bílá barva. Pokud zavzpomínáte na dětství, opalovací krémy byly bílé, postupem času ale výrobci dokázali dělat anorganické částice menší, a tak již nejsou všechny opalovací krémy bílé. Tento typ krémů vám přinese vyšší spektrum ochrany a jsou vhodné i pro alergiky, jelikož nedráždí pokožku.

Opalovací krémy

Organické chemikálie pro blokaci slunečního světla bývají často avobezon, oxybenzon a octocrylene. Molekuly těchto sloučenin absorbují UV záření. Nejběžněji pro ochranu před UVA zářením se podle colorescience.com používá avobenzon, který je však nestabilní a na slunci se rychle rozkládá. Oxybenzon je pak schopný absorbovat UVB i UVA paprsky. Při koupi tohoto typu ochrany před sluncem však myslete na to, že je potřeba se namazat nejméně 20 minut před pobytem na slunci a také je nutná častější aplikace. Výhodou je, že jsou přípravky řidší, a tak se lépe nanášejí i vstřebávají do pokožky.

Ať už si vyberete jakýkoliv opalovací krém, vždy si vybírejte takový, který má ochranu před UVA i UVB zářením. UVB záření je zodpovědné za spálení a rakovinu kůže a UVA záření způsobuje její stárnutí – navíc pronikne i skrze sklo. SPF faktor je vždy na vašem uvážení, čím vyšší ale zvolíte, tím více vaši pokožku ochráníte. Podstatné je také myslet na to, že je potřeba aplikaci krému opakovat, a to přibližně každé dvě hodiny. Tento čas se může ještě zkrátit, pokud jste ve vodě, případně se nadměrně potíte.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze