Na Měsíc poletí i hlasová asistentka Alexa

Na Měsíc poletí i hlasová asistentka Alexa
Fotografie: NASA
  • Amazon musel ve spolupráci s dalšími společnostmi zásadně upravit hardware i software
  • Alexa dostane i nové funkce pro fanoušky kosmonautiky na Zemi

Pokud jste fanoušky vědeckofantastické literatury a filmů, pak určitě víte, že na tamních vesmírných lodích necestují pouze lidé (a mimozemšťané), ale mají zde početné zastoupení i systémy umělé inteligence – roboti nebo třeba hlasové systémy, které personifikují samotné plavidlo. Zdá se to neuvěřitelné, ale i tato poměrně odvážná vize se v dohledné době stane skutečností. Amazon oznámil, že jeho hlasová asistentka Alexa bude součástí misí Artemis, které by měly vrátit lidstvo na Měsíc už v průběhu roku 2025.

První z misí nebude mít lidské pasažéry, ale technologii budou testovat inženýři na Zemi v podobě simulované posádky. Alexa bude mít přístup k telemetrickým údajům v reálném čase a bude moci odpovídat na tisíce otázek týkajících se samotné mise, a to vše bez nutnosti připojení k internetu. Kromě toho bude Alexa schopna zpracovávat požadavky specifické pro danou misi, jako je například ovládání osvětlení kabiny. Nedostatečná konektivita je jedním z problémů, které museli inženýři společnosti Amazon vyřešit, než se tato mise mohla uskutečnit. Mnoho funkcí, které Alexa v současnosti poskytuje, bude muset být realizováno bez přístupu k internetu. Díky využití sítě NASA Deep Space Network však bude Alexa schopna poskytovat budoucím astronautům informace z domova. Může jít o zpravodajské informace i sportovní výsledky, aby se astronautům během dlouhých misí méně stýskalo po domově.


Vedle toho potřebuje Amazon Alexa ve vesmíru i jiný hardware, než jaký používá v pozemských domácnostech. Proto se Amazon spojil s firmou Lockeed Matin, kteří navrhli schránku, která ochrání Alexu před radiací a turbulencemi během startu. Amazon nezapomněl ani na vesmírné nadšence, kteří jsou stále ještě na Zemi. Zařízení, na kterých v současnosti běží Alexa, budou moci podávat zprávy o misi, rozesílat upomínky během jejích milníků a další. Chcete-li získat přístup k prvním podrobnostem a připravit své zařízení podporující Alexu na budoucí aktualizace mise, stačí říct: „Alexa, také me to the Moon“ (Alexo, vezmi mě na Měsíc).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze