Na Netflix míří dokument o Apollu 13. Odhaluje doposud nezveřejněné záběry

Na Netflix míří dokument o Apollu 13. Odhaluje doposud nezveřejněné záběry
Fotografie: NASA
  • Netflix uvede 96minutový dokumentární film 5. září
  • Kromě autentických záběrů budou zveřejněny i kompletní zvukové záznamy
  • Mise Apollo 13 odstartovala 11. dubna 1970 a 14. dubna došlo k výbuchu kyslíkové nádrže

Mise Apollo 13 se navždy zapíše do historie jako let, který mohl skončit katastrofou, ale díky odhodlanosti a zkušenosti astronautů si jej všichni pamatujeme jako úspěšnou záchrannou misi. Ačkoliv o Apollu 13 bylo natočeno mnoho dokumentů a byl podle něj natočen i film, Netflix se rozhodl vytvořit nový dokument Apollo 13: Boj o přežití, v němž uvidíme doposud nezveřejněné záběry a také kompletní zvukové záznamy z mise, včetně rozhovorů s astronauty po přistání.

Už podle traileru můžeme soudit, že nahlédneme přímo do řídícího střediska NASA i do velitelského modulu Apollo. Dokument zachycuje okamžiky před samotným startem i sled událostí poté, co posádka ohlásila problém s kyslíkovou bombou, až po přistání, kdy NASA čekala na obnovení spojení po průletu kapsle atmosférou. 96minutový film uvede Netflix 5. září.

Film měl podle space.com premiéru v březnu na Mezinárodním filmovém festivalu dokumentárních filmů v Kodani, kde sklidil kladné hodnocení. „Apollo 13: boj o přežití je zdaleka nejlepší dokument o Apollu 13, jaký byl kdy natočen. Možná si myslíme, že známe příběh Apolla 13, ale tento dokument nabízí mnohem víc, než jsme viděli dříve,“ řekl k dokumentu bývalý historik NASA Roger Launius. Film zhlédl i astronaut Jim Lovell, který byl velitelem Apolla 13 a letos oslavil 96 let, a archivní záběry v něm vyvolaly mnoho vzpomínek. „Jsem vděčný, že svět má nyní tento vynikající dokument ukazující syrové emoce a triumf, který jsme tehdy cítili,“ řekl.


Co se stalo u mise Apollo 13?

Cílem mise bylo potřetí přistát na povrchu Měsíce. Raketa odstartovala 11. dubna 1970 z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě a vše zpočátku probíhalo bez potíží. 14. dubna ale došlo k výbuchu 2. kyslíkové nádrže a krátce poté byla událost oznámena řídícímu středisku NASA dnes známou větou: „Houstone, máme problém“. V tu dobu se ale posádka nacházela stovky tisíc kilometrů od Země a NASA tak musela vymyslet, jak ji dostat co nejdříve zpět na Zemi. Posádka nakonec obletěla Měsíc a přistála do oceánu. Během letu ale prožívala nelehké situace, jelikož bylo potřeba šetřit energií a astronauti strávili několik dní v teplotách blížících se bodu mrazu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze