Na skafandrech pro misi Artemis III se bude podílet Prada

Na skafandrech pro misi Artemis III se bude podílet Prada
Fotografie: Axiom Space
  • Skafandry vyvíjí společnost Axiom Space, kterou NASA vybrala
  • Prada se bude podílet na navrhování a vyvíjení materiálů
  • Oblek musí být flexibilní pro muže i ženy a musí obsahovat nástroje pro průzkum

Společnost Axiom Space si NASA vybrala pro výrobu skafandrů pro misi Artemis III, která je zatím stále naplánována na rok 2025. Naposledy na Měsíci přistáli lidé v roce 1972 v rámci mise Apollo 17 a od té doby se po jeho povrchu nikdo neprošel. Astronauti pro tuto misi zatím nebyli vybráni, ale je jasné, že na Měsíc se poprvé podívá i žena. Axiom Space má za úkol vyrobit skafandry, ve kterých se budou astronauti moci lépe pohybovat, ale zároveň aby měly co nejlepší přístroje pro podporu života i komunikaci.

Aby byly všechny aspekty skafandru co nejlépe splněny, Axiom Space se rozhodl spolupracovat s módní značkou Prada. „Jsme nadšeni, že můžeme spolupracovat s Pradou na skafandru Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU). Technické odborné znalosti Prady se surovinami, výrobními technikami a inovativními designovými koncepty přinesou pokročilé technologie, které pomohou zajistit nejen pohodlí astronautů na měsíčním povrchu, ale také tolik potřebné úvahy o lidských faktorech, které chybí u starších skafandrů,uvedl v tiskové zprávě generální ředitel společnosti Axiom Space Michael Suffredini.

Inženýři společnosti Prada se budou podílet na navrhování materiálů a vyvíjet řešení pro ochranu před vesmírným zářením. „Je nám ctí být součástí této historické mise s Axiom Space. Je to opravdová oslava síly lidské tvořivosti a inovace k rozvoji civilizace,“ řekl marketingový ředitel skupiny Prada Lorenzo Bertelli.


Skafandr bude muset být navržen tak, aby byl vhodný pro muže i ženy, aby byl flexibilní ohledně výšky astronauta a zároveň musí být odolný proti prostředí na Měsíci, ve vesmíru a dále musí obsahovat specializované nástroje pro průzkum. Díky novému designu by mohli astronauti strávit mimo kosmickou loď delší dobu a prozkoumat tak více oblastí. Tento skafandr má být ale určen pouze pro misi Artemis III, je tedy pravděpodobné, že se bude postupně ještě vylepšovat podle nasbíraných zkušeností.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze