NASA a Axiom Space se dohodly na další soukromé misi na ISS

NASA a Axiom Space se dohodly na další soukromé misi na ISS
Fotografie: Axiom Space
  • Celkově se bude jednat o čtvrtou soukromou misi společnosti
  • Posádka odletí nejdříve příští rok a na ISS stráví 14 dní
  • Axiom Space chce později vybudovat první komerční vesmírnou stanici

NASA a Axiom Space společně podepsaly dohodu na čtvrtou soukromou misi astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Zatím byly vyslány dvě posádky, a to v roce 2022 a v letos v květnu. Třetí misi chtěla společnost původně stihnout ještě v letos, ale již nyní je jasné, že se tak nestane. Nově naplánovaná mise se pak uskuteční nejdříve příští rok. „Jsem potěšen, že vidím další milník v našem úsilí o přechod na nízkou oběžnou dráhu Země z činnosti primárně sponzorované vládou na činnost, kde je NASA jedním z mnoha zákazníků,“ řekl Phil McAlister, ředitel komerčního prostoru v ústředí NASA.

Axiom Space spolupracuje s NASA velmi blízce, a kromě dohod ohledně soukromých misích navrhl například skafandry pro misi Artemis III. Chce také postavit vlastní vesmírnou stanici, přičemž při výstavbě se budou nejdříve moduly připojovat k ISS a až následně začnou fungovat jako první samostatná komerční vesmírná stanice. První modul by se měl vypustit už v roce 2025.

Náš tým Axiom Space se těší na čtvrtou misi na Mezinárodní vesmírnou stanici. Každá mise nám umožňuje stavět na základech, které jsme připravili pro první komerční vesmírnou stanici na světě,“ řekl prezident Axiom Space. Jakmile bude vybrána posádka, kterou musí NASA i její partneři schválit, začne se připravovat na let. Školení proběhne i se SpaceX, jelikož s jejich kapsli Dragon se na ISS posádka dostane. Astronauti Axiom 4 (Ax-4) by měli na vesmírné stanici strávit 14 dní.


Podpis dohody na čtvrtou misi přichází jen několik měsíců poté, co byla dojednána třetí. Doposud však nebyli vybráni členové a podle NASA se oznámí nejspíše až na konci roku. Start mise Ax-3 tak ještě nemá pevné datum, ale nejdříve odstartuje v lednu příštího roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze