Axiom Space oznámil astronauty soukromé mise na ISS

Axiom Space oznámil astronauty soukromé mise na ISS
Fotografie: Axiom Space
  • Čtyřčlenná posádka odstartuje nejdříve v lednu příštího roku
  • Velitelem bude bývalý astronaut NASA Michael López-Alegría
  • Na ISS se dostanou v kapsli Dragon od SpaceX a ve vesmíru stráví asi 14 dní

Společnost Axiom Space, která úzce spolupracuje s NASA, již dvakrát vyslala na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) jako jediná soukromé mise. Třetí v pořadí s názvem Axiom Mission 3 (Ax-3) je naplánována nejdříve na leden příštího roku. Čtyřčlenná posádka se vydá na ISS za účelem zjistit co nejvíce informací pro plánovanou první komerční vesmírnou stanici na světě, která by se ze začátku připojila k ISS, než by byla schopná fungovat samostatně.

Velitelem mise bude Michael López-Alegría, který je bývalým astronautem NASA a zároveň již vedl první misi Ax-1. Jako pilot bude sloužit plukovník italského letectva Walter Villadei a specialisté mise jsou Alper Gezeravci z Turecka a astronaut ESA Marcus Wand ze Švédska. Turecko tak vyšle do vesmíru svého prvního astronauta a společně s Wandem se oba členové posádky podívají do vesmíru poprvé.

Je pro mě ctí velet další soukromé misi astronautů s Axiom Space a vést dynamickou posádku profesionálních operátorů zastupujících několik zemí v jedné oblasti světa. Těším se na spolupráci s tímto týmem a se všemi, kteří budou podporovat naši misi na zemi, na oběžné dráze a po celém světě,uvedl López-Alegría v tiskové zprávě pro Axiom Space. Společnost kromě NASA spolupracuje i se SpaceX, který poskytne jak nosnou raketu falcon 9, tak kapsli Dragon, která dopraví astronauty k ISS. Raketa odstartuje z Kennedyho vesmírného centra na Floridě a posádka by měla zůstat na vesmírné stanici přibližně 14 dní, kdy budou provádět nejrůznější experimenty v oblasti mikrogravitace.


Posádka absolvuje vzdělávací výcvik od Axiom Space, aby byla připravena na život i práci ve vesmíru a zároveň bude muset podstoupit výcvik u SpaceX, který zahrnuje seznámení s nosnou raketou i kapslí Dragon. Axiom Space také nedávno podepsal s NASA dohodu na čtvrtou soukromou misi a v roce 2025 by chtěl k ISS připojit první modul nové soukromé vesmírné stanice.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze