Soukromá mise Ax-3 je u konce. Čtyři astronauti se dnes vrátí zpět na Zemi

Soukromá mise Ax-3 je u konce. Čtyři astronauti se dnes vrátí zpět na Zemi
Fotografie: Axiom Space
  • NASA bude živě vysílat od 13:00 SEČ, kdy se za posádkou zavře poklop od kapsle
  • Od stanice by se měl Crew Dragon odpojit po 15. hodině
  • Posádka Ax-3 během pobytu provedla na 30 různých experimentů

Z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) dnes odletí čtveřice soukromých astronautů, kteří na ní strávili více jak dva týdny. Původně byl odlet naplánován na sobotu 3. února, kvůli počasí byl ale odlet odložen na dnešní odpoledne. NASA bude odpojení od stanice vysílat živě, a to od 13:00 středoevropského času, kdy se za astronauty zavře poklop kapsle. Odpojení by pak mělo proběhnout po třetí hodině odpolední.

Mise Ax-3 odstartovala na vrcholu rakety Falcon 9 v kapsli Crew Dragon od SpaceX 18. ledna a k ISS posádka doletěla o 36 hodin později. Misi velel Michael López-Alegría, Walter Villadei sloužil jako pilot mise a Alper Gezeravci a Marcus Wandt pracovali jako specialisté mise. Původně měli na vesmírné stanici strávit dva týdny, kvůli nepříznivému počasí se však jejich mise o několik dní prodloužila.

Během pobytu čtveřice provedla podle space.com na 30 různých vědeckých experimentů, které pomohou i budoucím astronautům při cestách hlubokým vesmírem. Po jejich návratu se počet lidí na ISS sníží na běžných sedm. To se ale brzy opět změní, jelikož na konci února přiletí čtyřčlenná posádka Crew-8.


Tato mise společnosti Axiom Space byla již třetí v pořadí. Jedná se zatím o jedinou soukromou společnost, která se s NASA dohodla na využívání vesmírné stanice pro soukromé účely. Ani v jednom případě se však nejednalo o pouhý pobyt na ISS – posádka vždy prováděla nejrůznější experimenty pro budoucí astronauty. Axiom Space má s NASA velmi dobré vztahy, kromě této dohody bude vytvářet i skafandry pro Artemis III – první misi po více jak 50 letech, kdy lidé znovu vystoupí na povrch Měsíce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze