Dnes budou odhaleny skafandry pro misi Artemis III. Dívejte se živě

Dnes budou odhaleny skafandry pro misi Artemis III. Dívejte se živě
Fotografie: NASA
  • NASA bude celou akci vysílat od 15:30 SEČ
  • Skafandry nové generace navrhla společnost Axiom Space

NASA minulý rok oznámila, že společnost Axiom Space vyhrála soutěž na výrobu skafandrů nové generace. Podle space.com má zakázka na Artemis III základní hodnotu 228,5 milionů dolarů (5,1 miliard korun). Tyto peníze bude NASA poskytovat postupně až do roku 2034. Axiom Space pro NASA nikdy dříve skafandry nevyráběl, ale organizace spolupracovaly společně na první soukromé misi Ax-1 a nyní i na Ax-2. Odhalení skafandrů nové generace proběhne dnes od 15:30 SEČ a NASA jej bude vysílat živě.

Axiom Space v budoucnu plánuje svoji vlastní vesmírnou stanici a při výstavbě budou jednotlivé moduly připojovány k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), až se nakonec odpojí a stane samostatnou jednotkou na oběžné dráze. Jako jediná soukromá společnost dostala povolení se k ISS připojit, což jen potvrzuje nadstandardní vztahy.

Artemis III

Mise Artemis III je aktuálně naplánována na rok 2025. Vše ale záleží na předchozí misi, která by měla proběhnout na konci příštího roku. Třetí mise programu Artemis dostane po více jak 50 letech astronauty zpět na Měsíc, začne se tak psát nová kapitola osidlování Měsíce. Přistát by měli poblíž měsíčního jižního pólu, kde budou místo prozkoumávat. Později je naplánována i měsíční základna Gateway, která bude umístěná na oběžné dráze Měsíce a pomůže zajistit trvalou přítomnost lidí na Měsíci.


První přistání po více jak půlstoletí bude spíše o prověřování a zjišťování, zda veškeré systémy v kosmické lodi Orion fungují a o odebírání vzorků měsíční půdy, zkoumání povrchu a pořizování snímků. Teprve při dalších misích se bude pracovat na postupné výstavbě základny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze