Plyšový medvěd ve skafandru poletí s astronauty na ISS. Proč je důležitý?

Plyšový medvěd ve skafandru poletí s astronauty na ISS. Proč je důležitý?
Fotografie: Axiom Space
  • Plyšáka dodala společnost Build-A-Bear, která chce tímto způsobem inspirovat děti k vědecké kariéře
  • Medvěd GiGi bude sloužit jako indikátor nulové graviace
  • Ax-3 odstartuje 17. ledna se čtyřčlennou posádkou v kapsli Dragon od SpaceX

Soukromá společnost Axiom Space chystá v pořadí už třetí misi na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Čtyřčlenná posádka odstartuje 17. ledna v kapsli Dragon od SpaceX na vrcholu rakety Falcon 9 a s sebou ponese i malého plyšového medvídka, který na sobě bude mít oblečený skafandr nové generace přímo od společnosti Axiom Space. Medvěd dostal pojmenování GiGi a poprvé letěl do vesmíru minulý rok v květnu v rámci mise Ax-2, kde sloužil jako indikátor nulové gravitace. A stejný úkol bude mít i v následující misi.

Plyšového medvěda GiGi dodala společnost Build-A-Bear. Kromě toho, že poslouží jako vizuální indikátor ve chvíli, kdy kosmická loď dosáhne mikrogravitace, má inspirovat děti po celém světě k tomu, aby samy uvažovaly o kariéře vědce, astronauta či inženýra. „Naše partnerství se společností Build-A-Bear je klíčem k podpoře zvědavosti mladých lidí na průzkum vesmíru. Je nezbytně nutné, abychom vybudovali různorodou pracovní sílu s jedinečným souborem dovedností připravených řídit inovace a podněcovat nové nápady k rozvoji civilizace,“ uvedla viceprezidentka marketingu společnosti Axiom Space Sandra Nelson v tiskové zprávě.

Podle collectspace.com není GiGi první hračkou, která slouží jako indikátor nulové gravitace, ale většinou hračky sloužily pouze jedné posádce. „Rádi podporujeme kreativitu a vytváříme speciální okamžiky na Build-A-Bear, takže jsme potěšeni, že můžeme pokračovat v našem partnerství s Axiom Space a uvidíme, jak se náš milovaný GiGi vrací zpět na oběžnou dráhu jako součást mise Ax-3,“ uvedla marketingová ředitelka společnosti Build-A-Bear Julia Fitzgerald.


I když je mise Ax-3 soukromá, všichni členové posádky budou po celou dobu pobytu na ISS provádět nejrůznější experimenty, které pomohou astronautům při cestách hlubokým vesmírem. Velitelem mise je Michael López-Alergría, který je bývalým astronautem NASA. Dalšími členy jsou Walter Villadei, Alper Gezeravci a Marcus Wandt.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze