Zítra odpoledne z ISS odletí soukromá mise Ax-2

Zítra odpoledne z ISS odletí soukromá mise Ax-2
Fotografie: NASA
  • Astronauti se odpojí od modulu Harmony v 17:05 SELČ
  • NASA bude vysílat živě od 15:00, kdy se bude uzavírat poklop
  • Během pobytu posádka prováděla experimenty, které přiveze zpět na Zemi

Druhá soukromá mise společnosti Axiom Space Ax-2 odstartovala 21. května z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě a zamířila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Čtyřčlenná posádka se k ní dostala následující den, tím tak započal jejich téměř devítidenní pobyt ve vesmíru. Ačkoliv se jedná o soukromou misi, astronauti vezli experimenty, které po celou dobu pobytu budou provádět. Zítřejší den však pro ně bude na stanici posledním a vydají se opět zpět na Zemi. Posádka s sebou zpět poveze více jak 130 kg nákladu. Ten bude obsahovat například hardware od NASA a více jak 20 různých experimentů.

Velitelka Ax-2 Peggy Whitson, pilot John Shoffner a specialisté mise Ali Alqarni a Rayyanah Barnawi by měli zítra nasednout do kapsle Dragon od SpaceX a v 17:05 SELČ se podle NASA odpojit od modulu Harmony. NASA začne živě vysílat už od 15:00, kdy se bude uzavírat poklop od kapsle a následně dojde k odpojení. Pokud by však došlo ke změnám počasí, může se odlet odložit. A nebylo by to poprvé – přesně tato situace se stala při první misi Ax-1, kdy si posádka prodloužila kvůli špatnému počasí pro přistání pobyt o několik dní.

Mise si odnese několik prvenství

Prvenství v této misi náleží ženám. Peggy Whitson se stala první ženou, která velela soukromé misi. Velení si plně zasloužila, ve vesmíru dohromady totiž strávila neuvěřitelných 665 dní, což je podle Axiom Space nejvíce v rámci amerických astronautek i astronautů. Na ISS není poprvé, dříve již na ni letěla, když pracovala pro NASA a v jednom případě byla také zvolena velitelkou mise. Tímto si vysloužila další primát – jako jediná žena velela na ISS dvakrát.


Prvenství si z této mise odnese i Rayyanah Barnawi, která se stala první ženou ve vesmíru ze Saúdské Arábie. Získala několik titulů v biomedicínských vědách a na stanici se věnovala výzkumu kmenových buněk rakoviny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze