Na vesmírné stanici podniknou dva astronauti výstup do vesmíru

Na vesmírné stanici podniknou dva astronauti výstup do vesmíru
Fotografie: NASA
  • Dva astronauti vystoupí do vesmíru 21. prosince před 14. hodinou SELČ
  • Během sedmi hodin by měli nainstalovat solární panel pro zvýšení elektrické energie na ISS
  • Předchozí výstup byl zrušen kvůli unikající chladící kapalině a vyšetřování stále pokračuje

NASA naplánovala na středu 21. prosince výstup do vesmíru pro astronauty Franka Rubia a Joshe Cassadua. Za úkol budou mít nainstalovat solární pole pro zvýšení elektrické energie na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Astronauti Expedice 68 vystoupí z přechodové komory Quest do vesmíru ve 13:45 středoevropského času. NASA bude vše vysílat online od 12:30, kdy se astronauti budou oblékat do skafandrů.

Rubio bude mít na sobě oblek a červenými pruhy a Cassadu bude mít oblek bez označení. Pro oba astronauty to bude celkově třetí výstup do vesmíru. Pokud by se nestihly solární panely při tomto výstupu, který by měl trvat přibližně sedm hodin, nainstalovat, dokončení by proběhlo 27. prosince. Solární panely iROSA by měly zvýšit výrobu energie o 30 %, což znamená, že výkon stanice se ze 160 kW zvýší na 215 kW. Při tomto výstupu se bude instalovat čtvrtý panel z celkových šesti.

Předchozí výstup zrušen kvůli unikající chladící kapalině


14. prosince měl proběhnout výstup dvou kosmonautů z ruské strany stanice. Ten byl však po zjištění úniku chladící kapaliny na kosmické lodi Sojuz MS-22 zrušen. Únik kapaliny trval několik hodiny a NASA a Roskosmos stále zjišťují, zda nedošlo k poškození kapsle, která vynesla na ISS Sergeje Prokopjeva, Dmitrije Petelina a Franka Rubia. Aktuálně není stále jasné, zda bude moci s posádkou letět zpět na Zem.


Letový dispečeři Roskosmosu provedli 16. prosince na Sojuzu MS-22 test trysek, který byl úspěšný. „Systémy, které byly testovány, byly nominální a hodnocení Roskosmosu dalších systémů Sojuz bude pokračovat. Teploty a vlhkost v kosmické lodi Sojuz, která zůstává připojena k modulu Rassvet, jsou v přijatelných mezích,“ uvedla NASA. Ačkoliv testy neprokázaly žádné problémy, stále probíhají další vyhodnocení. Provoz vesmírné stanice však nebyl nijak narušen.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze