Bylo ukončeno vyšetřování druhého letu Starship. Další let zatím nemá povolení

Bylo ukončeno vyšetřování druhého letu Starship. Další let zatím nemá povolení
Fotografie: SpaceX
  • Při druhém testovacím letu byla zničena nejdříve nosná raketa a následně i horní stupeň
  • Ten vybuchl v důsledku netěsnosti v zadní části rakety
  • SpaceX zatím čeká na povolení k dalšímu testovacímu letu

SpaceX se pokusil o druhý testovací let obří rakety Starship 18. listopadu minulého roku. Jelikož raketa nebyla schopna dosáhnout oběžné dráhy, Federální úřad pro letectví (FAA) po ukončení letu zahájil vyšetřování příčin, proč byla nosná raketa Super Heavy a následně i horní stupeň Starship zničen.

Ačkoliv se při startu sepnulo všech 33 motorů Raptor, obě části rakety po několika minutách vybuchly. „Nejpravděpodobnější hlavní příčinou rychlé neplánované demontáže posilovače bylo zablokování filtru, kde je do motorů přiváděn kapalný kyslík, což vedlo ke ztrátě vstupního tlaku v turbočerpadlech okysličovadla motoru, což nakonec vedlo k poruše jednoho motoru způsobem, který měl za následek ztrátu vozidla,uvedl SpaceX v tiskové zprávě.

Co se týče horního stupně, ten po oddělení pokračoval dále na oběžnou dráhu a podle vyšetřování došlo k zážehu všech šesti motorů. Raketa letěla dle předpokladu asi sedm minut a následně začala dle plánu vypouštět přebytečný kapalný kyslík. Ten v tomto případě nesloužil jako palivo, ale jako náklad pro získání dat z testovacího letu. Jako náhrada za užitečné zatížení byl kapalný kyslík postupně vypouštěn, ale kvůli netěsnosti v zadní části Starship došlo k výbuchu a ztrátě vozidla.


SpaceX implementoval hardwarové změny na nadcházejících vozidlech Starship, aby zlepšil snížení úniků, protipožární ochranu a vylepšil operace spojené s ventilem pohonné hmoty za účelem zvýšení spolehlivosti. Dříve plánovaný přechod od hydraulického systému řízení pro motory Raptor k plně elektrickému systému rovněž odstraňuje potenciální zdroje hořlavosti,“ uvedl SpaceX. Od vylepšení si společnost slibuje zlepšení výkonu a zrychlení jednotlivých úkonů před startem. FAA zatím neudělil povolení k dalšímu testovacímu letu, ale nejspíše se jej dočkáme již brzy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze