Nákladní kosmická loď se odpojila od čínské vesmírné stanice

Nákladní kosmická loď se odpojila od čínské vesmírné stanice
Fotografie: unsplash.com
  • Tianzhou–2 odstartovala k čínské vesmírné stanici 29. května minulého roku
  • Vezla 6,8 tun zásob a paliva
  • Od stanice se odpojila 27. března, aby vstoupila zpět do atmosféry a dopadla na předem určené místo v moři

Kosmická loď Tianzhou–2 odstartovala k čínské vesmírné stanici 29. května minulého roku. Jednalo se o první nákladní loď, která vezla na stanici 6,8 tun zásob. 2 tuny z toho tvořily pohonné hmoty. Kosmická loď, která má délku 10,6 metrů a v průměru má 3,55 metru, se v neděli 27. března odpojila od stanice, aby vstoupila do atmosféry, kde částečně shoří a zbývající části dopadnou na předem určené místo v moři.

Dle globaltimes.cn byla Tianzhou–2 první misí pro doplnění paliva a zásob pro čínskou vesmírnou stanici. Oproti předchozí Tianzhou–1 má více manévrovacích motorů a má tři solární panely, tedy o jeden méně než Tianzhou–1. Kosmická loď je schopna vyslat náklad až o hmotnosti 13,5 tuny, což znamená, že při cestě na stanici byla zatížena pouze z 50 %.


Čína chce letos dokončit stavbu vesmírné stanice Tchien-kung (česky Nebeský palác). Základní modul Tchien–che (česky harmonice nebes) byl vynesen na oběžnou dráhu do výšky 340 až 450 kilometrů 29. dubna minulého roku. Stálou posádku tvoří tři lidé.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze