Čínští astronauti ze Šen-čou 16 zřejmě přistáli s roztrženým padákem

Čínští astronauti ze Šen-čou 16 zřejmě přistáli s roztrženým padákem
Fotografie: CCTV
  • Čínská televize odvysílala návrat modulu s posádkou
  • Na hlavním padáku byla viditelná trhlina
  • Na výsledek mise však neměla vliv a modul je vybaven záložním řešením

Čínští astronauti ze Šen-čou 16 tento týden bezpečně přistáli na Zemi, přestože se na padáku jejich návratového modulu objevila zjevná díra. Čínská televize (CCTV) odvysílala v pondělí 30. října video sestupu lodi Šen-čou 16, která se s posádkou vrátila na Zemi po pěti měsících pobytu na oběžné dráze a byla připojena k vesmírné stanici Tiangong. Na některých záběrech je přes červenobíle pruhovaný padák vidět kousek modré oblohy, všímají si redaktoři serveru space.com.

Tak velký otvor, který byl viditelný předtím, než bílý oblak vypouštěného paliva opustil kapsli Šen-čou, nebyl při dřívějších misích zaznamenán. Nezdálo se však, že by ovlivnil funkčnost celé sestavy. Kapsle tak bezpečně přistála na přistávací ploše Dongfeng v poušti Gobi ve Vnitřním Mongolsku 30. října. Při přistání se však kapsle zřejmě několikrát převrátila, než ji zahalil oblak písku vyvržený nárazem, který kapsle Šen-čou zmírňují pomocí trysek.

Uvnitř modulu se nacházeli velitel mise Šen-čou 16 Ťing Chaj-pcheng a členové posádky Ču Jang-ču a Kuej Chaj-čao – druhá dvojice se na Zemi vrátila po své první misi do vesmíru.

I kdyby padák kompletně selhal, posádka by měla ještě jednu možnost zpomalit svůj sestup. Kosmická loď nese záložní padák právě pro takovou možnost. Ten by se automaticky rozvinul, pokud by návratové pouzdro klesalo příliš rychle.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze