Čína plánuje v rámci testu planetární obrany narazit do asteroidu

Čína plánuje v rámci testu planetární obrany narazit do asteroidu
Fotografie: NASA/ESA/STScI
  • Mise je naplánována na rok 2025
  • Sonda narazí do blízkozemního asteroidu 2019 VL5
  • Zároveň bude vypuštěna i druhá kosmická loď, která bude náraz zaznamenávat

Stejně jako NASA minulý rok podnikla test planetární obrany a nechala sondu DART narazit do asteroidu, to stejné chce udělat Čína v roce 2025. Vybrala si blízkozemní asteroid 2019 VL5, u kterého se pokusí o vychýlení z jeho oběžné dráhy. Při misi bude využita raketa Dlouhý pochod 3B, která ponese dvě kosmické lodě – jedna narazí do asteroidu a druhá bude náraz sledovat.

Podle spacenews.com se obě kosmické lodě rozdělí po startu a každá se vydá na svoji trajektorii. Sonda, která bude vše zpovzdálí sledovat, dorazí k asteroidu jako první, aby jej prostudovala ještě před nárazem. Asteroid měří v průměru asi 30 metrů a sonda do něj narazí v rychlosti 6,4 km/s. To by měla být dostatečná rychlost pro změnu jeho dráhy asi o 5 cm/s.

Pozorovací sonda ponese optické, radarové a laserové dálkové snímání, analyzátor prachu a částic a kameru s vysokým rozlišením. Asteroid by měl být navíc sledován i pozemními observatořemi a později i vesmírným dalekohledem Xuntian, který by měl odstartovat na konci příštího roku a bude na oběžné dráze kroužit kolem Země přibližně ve stejném výšce jako čínská vesmírná stanice.


Čína tímto planetárním testem spojí misi DART od NASA a nadcházející misi HERA od Evropské kosmické agentury (ESA), která se později vydá sledovat asteroid Dimorphos, do kterého sonda minulý rok narazila a vychýlila jej z jeho oběžné dráhy. Čínská sonda narazí do mnohem menšího asteroidu, nejspíše proto vypustí obě kosmické lodě najednou. Tento test je součástí planetární obrany, která byla vydána v takzvaném dokumentu white paper, který Čína zveřejnila na začátku minulého roku a obnovuje se každých pět let. Kromě této mise je v dokumentu také zmíněno přistání lidí na Měsíci, prozkoumání, využívání vesmíru a budování vesmírného průmyslu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze